Sök recept här!

måndag 15 juni 2009

Till minne av Astrid


På samma ö som vi har vårt sommarställe bodde tant Astrid, hon var en riktig krutgumma och baka var hennes specialitet. Tyvärr gick Astrid bort för två år sedan, men jag tänker på henne varje gång jag bakar hennes frallor. Frallorna är ett ljust bröd som är härligt segt!

Ingr.
1 liter kallt vatten
50 gram jäst
1 msk bakpulver
2 msk salt
1 msk sirap
vetemjöl/dinkelmjöl

ägg till pensling

Gör så här:
Lös upp jästen i vattnet, tillsätt övriga ingredienser. Häll i så mycket mjöl att degen fortfarande är ganska så lös. Sätt en plastpåse över bunken och slut påsen. Ställ in degen i kylskåpet och låt stå över natten eller i minst 10 timmar.
Förbered med mycket mjöl på bakbordet, för degen är som sagt väldigt lös. Arbeta in mjöl och forma till bullar som ska vara ganska så lösa, lägg på bakplåtspappers klädd plåt och låt jäsa under duk i ca 30 minuter. Pensla bröden med ägg och grädda mitt i ugnen tills bröden har fått färg, ca 20 minuter i 200 grader.
Har man som jag en dotter som är känslig för ägg, då struntar man bara i penslingen, den är mest till för att göra bröden glansiga och fina!
Idag har vi haft besök av Katrin och lille Alvin. Vi började med att gå till lekplatsen för att gunga och åka rutschkana, för att sedan vandra hemåt för kvällsmat. Vi åt av Astrids bröd och avslutade med vaniljglass och varm hallonsås (värmde frysta hallon + lite florsocker i en gryta och lät det koka upp). Vi hade en mysig eftermiddag och ser redan fram emot nästa gång.. ;)
Kram Mor-Mia

1 kommentar:

Katrin & Alvin sa...

Åhh, vilket fint kort du fick till :) Och tack, tack så mycket för idag, alltid lika trevligt. Kram på er