Sök recept här!

söndag 5 juli 2009

Chiliskorpor


I fredags bakade jag de här chiliskorporna och de är bara såå goda. Jag åt dem för första gången förra sommaren, då vår granne Petra kom och bjöd på dem.
De är ett perfekt tilltugg till en gó drink på sommaren, eller som vanligt fika!
Uppdaterat: om man vill ha skorporna endast till drinktilltugg, så rekommenderar jag att minska sockret och öka de övriga kryddorna (salt, chili och paprikapulver).

200 g jordnötter, salta
6 dl vetemjöl
2,5 dl socker
1 tsk chilipulver, (eller hackad färsk chili)
1 tsk paprikapulver
2 krm salt
2 tsk bakpulver
4 st ägg, medelstora
1 st ägg, gula

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200°.
2. Hacka jordnötterna grovt. Blanda alla torra ingredienser, helst i en matberedare.
3. Tillsätt ägg (och äggulor) och blanda till en smidig, men kladdig deg.
4. Lägg degen på lätt mjölat bakbord, dela den i två delar och sedan varje bit i tre delar. Använd eventuellt lite mer mjöl vid utbakningen. Rulla degen till ca 1 1/2 cm tjocka längder. Lägg dem på en plåt klädd med bakplåts-papper.
5. Pensla längderna med ägg och mjölk. Grädda i ugn ca 15 min tills skorporna är gyllenbruna. Skär dem på snedden med en skarp kniv så snart du tagit dem ur ugnen. Bryt isär skorporna och lägg dem i oordning på en plåt.
6. När alla skorpor har gräddats, sänk ugnstemperaturen till 100°. Ställ in skorporna ca 45 min. Låt dem därefter torka i en avstängd ugn några timmar, gärna över natten.




Igår hade vi en jätte lyckad möhippa för min góa vän Linda, som snart ska gifta sig. Inte nog med att vädret var kanon allt annat gick också enligt planerna och vi fick en oförglömlig dag!
Här ser vi Linda i fårhagen där hon får testa på att valla får. Hon var så snygg i sin klänning, tiara och lösnaglar. Linda är en riktig hundtjej, men vallning hade hon aldrig testat på. Dagen avslutades på stan där vi dansade loss.
I fredags så hade jag lyckan att gå på semester och det känns sååå bra!

Kram

2 kommentarer:

Jossan sa...

Kul och annorlunda recept! Dessa ska jag prova ikväll tänkte jag! Yumiee :-)

åsa - hello sugar! sa...

chiliskorporna låter jättegoda! jag ska spara ditt recept och testa nångång! :)