Sök recept här!

torsdag 9 juli 2009

Blåbär- och smultronbullar




En annan variant på vanliga kanel- och vaniljbullar är dessa blåbär- och smultronbullar. De är otroligt saftiga och det blir en framträdande god smak utav bären. Jag utgick från Leilas recept på blåbärsbullar, men jag har gjort några ändringar i fyllningen. Bullarna smakade verkligen mer och var supergoda!
Vetedeg:
1 msk svarta kardemummakärnor

3 dl mjölk 3 %
50 g färsk jäst
1.5 dl strösocker
0.5 tsk salt
150 g mjukt smör
1 st ekologiskt ägg
1.2 l vetemjöl special

Fyllning:
100 g mjukt smör
2 msk vaniljsocker
1 dl socker
3 dl färska blåbär/smultron
1 tsk potatismjöl
1 st ekologiskt ägg till pensling
pärlsocker

Gör så här:
1.
Mal kardemummakärnor fint i en mortel och värm med mjölken tills den är ljummen, 37 grader.
2. Smula ner jästen i en bunke och blanda med mjölken, strösocker, salt, tärnat smör och ägg.
3. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
4. Jäs degen under bakduk i bunke till dubbel storlek, i cirka 40 minuter.
5. Blanda smör, socker och vaniljsocker till en krämig fyllning.
6. Dela degen och kavla ut en halva i taget till en stor rektangulär platta, cirka 0.5-1 centimeter tjock.
7. Bred över smörkrämen.
8. Pudra över potatismjöl över bären och rör runt försiktigt.

9. Strö bären över degen och rulla ihop till en tajt rulle.
10. Skiva rullen i 3-4 centimeter breda skivor.
11. Lägg bitarna i pappersformar i en muffinsplåt eller på en bakplåt.
12. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft (om vanlig ugn används, 220 grader).
13. Låt bullarna jäsa utan bakduk till dubbel storlek, cirka 40 minuter.
14. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.

15. Grädda bullarna gyllene, i cirka 10 minuter


Förmiddagen spenderades i skogen och visionen var att plocka massvis med blåbär, men det blir ju inte alltid som man tänkt sig..
Vi kom i alla fall hem med lite blåbär och mycket smultron. Efter vårt lilla äventyr i skogen och en god lunch i magen var det tre trötta flickor som somnade gott.
Bären vi plockat använde vi till dagens bullbak, så nu sitter vi här med magen full med bullar...

Kram

Inga kommentarer: