Sök recept här!

lördag 25 juli 2009

Trattkantarellsoppa


Den här soppan åt vi som förrätt i torsdags och som lunch i fredags och den var väl så god vid båda tillfällena. Personligen tycker jag inte om när svampsoppor blir för tjocka och mastiga, så därför vill jag ge ett extra plus till den här soppan som var precis lagom tjock.
Receptkälla Allt om mat.
OBS! receptet är till 14-16 personer
Ingredienser
100 g torkade trattkantareller
5 st gula lökar
2 msk smör
8 st grönsaksbuljongtärning
3,5 l vatten, + blötläggningsspad
1 dl tomatpuré
1,5 dl idealmjöl
2 dl vispgrädde
150 g roquefortost, eller ädelost

Gör så här:
Väljer du förvälld fryst svamp får du räkna med ca 10 gånger så mycket (lite beroende på mängden kokspad) för att få samma mängd svamp.
1. Lägg svampen i blöt 30 min i vatten så att det täcker. Sila av blötläggningsvattnet, mät och spara till buljongen.
2. Hacka svampen grovt. Hacka löken fint. Fräs löken i smöret i en stor tjockbottnad kastrull tills den mjuknat. Tillsätt svampen, som får ånga av och torka till något, ca 10 min på medelgod värme. Rör om då och då.
3. Lös buljongtärningarna i vatten och spad i en kastrull.
4. Blanda ner tomatpurén i lök/svampblandningen. Pudra över idealmjölet. Späd med buljongen, lite i taget, under omrörning. Låt sjuda 10 min.
5. Tillsätt grädde och roquefort- eller ädelost. Låt soppan sjuda sakta ytterligare 10–15 min tills osten smält.

Som topping lade vi på grovriven parmesanost blandat med hackad persilja!
Idag har vi åter igen varit inne och shoppat på öns lilla loppis. Här visar jag några av mina fynd. En fin gammal resväska som jag tänkte ha som förvaring på min hatthylla. Två förpackningar med hjärtformar. Perfekt när man bakar goda vaniljhjärtan!
Hundtokig som jag är så kunde jag bara inte låta bli att köpa den här VHS filmen gjord av en instruktör som jag tycker är väldigt duktig. Tur att mina föräldrar har kvar sin video..
Om ni är en trogen läsare av min blogg så har ni säkert märkt att jag bytt första bild. (Linn och Sofia, här är kyrkan jag pratade om..)
Kyrkan står här på ön och jag tycker att den är otroligt vacker, vad tycker ni kära läsare om min nya bild, bättre eller sämre?

Kram

1 kommentar:

Jenny sa...

Jag tycker att bilden är jättefin! Det är två helt olika bilder, båda är fina på sitt sätt. Tycker att det är trevligt med lite variation:) Kram