Sök recept här!

fredag 26 november 2010

Riktigt saftiga lussekatter



































Idag har jag och Amanda bakat riktiga goda och saftiga lussekatter. Eftersom jag inte tycker att russinen är någon höjdare i lussekatterna så valde jag att byta ut dem mot andra godsaker.
Några fyllde jag med non stop, andra med hasselnötter och några med hackad mörk choklad. Betydligt mycket godare än tråkiga russin!

Ingredienser:
100 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
250 g kesella
½ tsk salt
1,5 dl strösocker
1 g saffran (2 påsar)
ca 8 dl vetemjöl

Inför gräddning:
1 ägg
Non stop, hasselnötter, mörk choklad etc.

Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Smält smörtet och tillsätt mjölken. Låt vätskan bli fingervarm (37 grader) och häll den över jästen och låt den smälta under omrörning. Tillsätt kesella, salt och socker. Stöt saffranen i en mortel och tillsätt den också.
Häll på mjöl så att det blir den deg. Degen ska vara lite kladdig och ska inte att släppa från bunken.
Låt jäsa under duk 1 timma.
Arbeta degen på mjölat bakbord. Jag brukar alltid baka på Tupperwares bakunderlägg. Tillsätt endast så mkt mjöl som behövs för att kunna rulla degen och forma till små katter.
Låt jäsa ytterliggare 40 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
Pensla katterna med uppvispat ägg och tryck i valfria dekorationer.
Grädda mitt i ugnen ca 5-10 minuter. Låt svalna under duk på galler.













.
.
.




Lussekatt fylld med färglada non stop får även bli mitt bidrag i bloggen Söta Saker´s utamaning i november. Temat är just färgglatt.

.
.
.
.
.
















.
.
.
Amanda ville inte göra lussekatter, så istället gjorde hon "lusse-elefanter" och varför inte. Vi vuxna är så inrutade och tror att allt måste vara som det alltid har varit. Tur att det finns barn som kan hjälpa oss att vidga våra vyer ibland  :)

Kram

11 kommentarer:

Cupcakesfluffan sa...

Lussekatter som är så gott, brukar ha pärlsocker på mina då jag inte gillar russin, men det var smart att ha nonstop och choklad på istället, det måste jag ta och testa

Mor-Mia sa...

Pärlsocker var inget dumt förslag. Det måste jag testa nästa gång!

Remsan sa...

Klart man inte ska göra vanliga lussebullar, de får ju ändå inte den formen man vill ;-) Heja, lusseelefanterna!
Roligt med lite andra fyllningar.

Malena o Annie sa...

Ungar är underbara!! Vad skulle vi gjort utan dessa underbara ungar?? :) Vi bakade peppar kakor igår. Eller peppar saker ;) jonte hittade på egna saker och dom smakade precis lika gott som dom andra :)

Sofie sa...

Tack för tipset! Min sambo gillar inte russin och tråkigt att inte plutta dit något. non stop gillar han iallafall.... får nog bli lussebak nästa helg!!

Erika - Bakglädje sa...

Vilken rolig idé att ha i nonstop i lussebullarna. :-)
Och lusseelefanten var hur söt som helst.

Mette sa...

Takk for oppskriften! Jeg har aldri bakt lussekatter for, men i ar skal det bli!

ha en fin adventstid!

Sugar Mania sa...

Mums såå gott!! Vilken smart idé att ha i non-stop istället för russin!!Jag kan tänka mig att det är mer eftertraktat hos barnen.

Katja sa...

Ser verkligen riktigt saftiga ut. Inget fel på kreativiteten :-).

Vill passa på att tipsa om en tävling på http://foodelicious.se/tavla-om-presentkort-pa-kokshem-se där man kan vinna presentkort till min webbshop Kökshem.se.

Anonym sa...

Hej!
Ska det verkligen bara vara 8 dl mjöl i degen?

Mor-Mia sa...

Ang. mängden mjöl så får man känna av degen. Det ska vara en deg, men för min del får den gärna vara lite kletig, för att slippa kompakta bullar.

Lycka till!