Sök recept här!

tisdag 31 augusti 2010

Chicken Korma


.
Idag kommer receptet på min indiska huvudrätt. Jag har inte så mkt erfarenhet av indisk mat, men det här var riktigt gott!
Jag hittade recepet på matplatsen, men jag har gjort vissa ändringar. Jag har även halverade orginalreceptet och det räckte gott och väl till fyra personer.
.
Ingredienser:
½ kg kycklingfiléer + smör eller olja att steka dem i
1 stora gula lökar
3 klyftor vitlök
1 dl mald mandel (jag använder mandelflarn som jag mixar med stavmixern)
knappt ½ dl riven färsk ingefära
½ kycklingbuljongtärning
½ dl matolja
½ tsk mald kanel
1 msk mald koriander
1 tsk gurkmeja
1 tsk mald spiskummin
1 tsk mald kardemumma
½ tsk cayennepeppar
1½ dl matlagningsyoghurt
1 dl grädde
2 dl kokosmjölk (ev mer att späda med)
1½ msk citronsaft
1½ msk socker
½ tsk salt
.
Gör så här:
Skär kycklingen i bitar, ca 3 x 3 cm (inte för små!) Bryn dem runt om i stekpanna. Häll oljan i en kastrull/gryta och häll i alla torra kryddor och låt dem fräsa en stund. Hacka löken smått eller kör den i matberederare. Riv ingefäran och pressa vitlöken. Tillsätt detta i grytan.

Mal/mixa mandeln smått och häll ner den. Tillsätt grädde, yoghurt och kokosmjölk. Smula ner buljongtärningen, tillsätt citronsaft och socker. Lägg i kycklingbitarna. Låt koka minst 1 timma (på medelvärme) så köttet blir mört och gött!! Smaka av med mer salt och socker, och späd med mer kokosmjölk, grädde eller vatten om det blir för tjockt.
.

.

Raita:
3 dl matlagnings yoghurt alt. turkisk yohurt
1/2 gurka skuren i tärningar
1 tomat skuren i tärningar
2-3 krm spiskummin
1 tsk färsk mynta (alt. 1 krm torkad)
salt
1 vitlöksklyfta

Gör så här:
Blanda allt och smaka av med salt och ev mer kryddor. Vill man kan man pressa i en liten vitlöksklyfta. Ställ kallt i kylen en stund.
.
.
Servera kycklingen med Raita, ris och gärna naanbröd.
Om man vill göra det lite nyttigare, så kan man göra som jag gjorde till lunch och byta ut riset och brödet mot kokt färsk broccoli och det var minst lika gott!
.
.


.
Här sitter Amanda i "skolbänken" och övar på att skriva stora "A". Hon var så duktig att hon fick en guldstjärna av fröken ;)
.
Kram
.

1 kommentar:

Martin sa...

Denna rätt var väldigt god. Hade jag gått emot mitt vanliga jag och smakat av den under tillagningen så hade den blivit super!
Gjorde naan bröden till med, kanongott!