Sök recept här!

söndag 15 augusti 2010

Nattjästa frukostfrallor


.
Till frukost idag åt vi bland annat de här goda bröden. Jag hade satt degen kvällen innan och imorse var det bara att skära i bitar, lägga på plåt och grädda. Bröden fick en härligt knaprig yta och var luftiga och fina.
Receptkälla: www.kokaihop.se
.
Ingredienser (ca 12 bröd):
25 g jäst
4 dl vatten (kallt)
1 dl mjölk
1 msk honung
1,5 tsk flingsalt
9,5 dl vetemjöl special
1 dl grovt rågmjöl (grahamsmjöl går också bra)

Gör så här:

Kväll: Rör ut jästen i lite av vattnet. Tillsätt resten av vatten och mjölk när jästen är upplöst. Häll i salt och honung och sist mjölet. Blanda snabbt ihop till en deg i en stor bunke med en slev. (Ej maskin.) Degen ska vara lite kladdig. Pudra över lite mjöl och låt gärna stå framme i rumstemperatur ½ tim och sätt sedan in i kylen för att jäsa över natten övertäckt med en bakduk eller plastfolie.

Degen innan jästning.

Så här såg degen ut efter att ha jäst över natten.

Nästa morgon: Häll upp degen på mjölat bakbord.

Knåda inte. Tryck ut degen till en rektangel ca 2 cm tjock och skär så stora bitar du vill ha.

Pudra över lite mjöl för synintrycket! Lägg över på bakpappersklädd plåt. Grädda i 225 º i ca 15-20 minuter

.
Resultatet blev en härlig frukost med äppelkräm och nybakt bröd där det mesta var hemgjort från grunden. Till och med bregotten, men mer om det en annan dag.
.
.
.
.
Idag har vi haft en skön utedag med bland annat fika i skogen.
.
Amandas lilla svampkorg förblev tom..
.
Vi tillverkade två små figurer som Amanda döpte till Tomtenissarna. Jag har inte lekt med kottar på evigheter, men det var riktigt roligt för både mor och dotter!
.
Vi byggde även ett litet hus till "Tomtenissarna".
.
kram

7 kommentarer:

Mårtenssons kök sa...

Bullar i vår smak, gillar när det bara är att köra in dom i ugnen på morgonen och sen njuta av nybakat!

Remsan sa...

Håller med, underbart att kunna njuta av nybakat på morgonen. Din deg verkar jäst jättebra. Får nog ta och testa ditt recept.
Det är egentligen kul vad man kan hitta på och leka med olika saker ifrån naturen.

Cecilia sa...

Så härliga skogsbilder! Och kott-djur.. livet behöver inte vara så komplicerat för att man ska känna sig lycklig, eller hur :)

Hallon & Blåbär sa...

Kalljästa bröd är verkligen toppen!

Ser ut som ni hade en underbar dag i skogen.

Jenny sa...

Jösses och den här frukosten missade jag.. Kan inte göras i repris eller? ;) kramar

Mor-Mia sa...

Ja det här brödet var verkligen en riktig höjdare!

Jenny: Vi får väl se om vi kan få till en repris på den här frukosten eller något annat smarrigt inom kort :)

Gotlandsbagaren sa...

Nästa gång du kalljäser en deg så prova att ha i lite surdeg också.
Det ger otroligt fina och goda bröd till frukost.

http://gotlandsbagaren.blogspot.se/2012/03/frukostbakning.html