Sök recept här!

söndag 1 augusti 2010

Brytbröd med parmesanost



Det här brytbrödet åt vi tillsammans med färska räkor och det var väldigt omtyckt. Brytbröd är så fint att bjuda på och mysigt när var och en kan bryta sin egen bit!
Receptet har jag hittat på
http://www.ica.se/


Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 2 1/2 dl kall mjölk eller vatten
  • 1/2 dl olivolja
  • 2 dl riven parmesanost
  • 1/2 tsk salt
  • ca 6 dl vetemjöl (360 g)
  • Pensling:

    ägg, vallmofrön

    Gör så här

    1. Lös upp jästen i lite av mjölken i en degbunke. Tillsätt resten av mjölken, oljan, osten och saltet. Tillsätt det mesta av vetemjölet och arbeta till en smidig deg ca 5 minuter. Täck degen med en bakduk och låt jäsa ca 1 timme.
    2. Tag upp degen på lätt mjölad bänk och arbeta den. Rulla ut degen till en längd och skär i 15 lika stora bitar. Forma dem till runda bullar. Lägg dem i en smord form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter. Låt bullarna jäsa övertäckt ca 30 minuter.

    3. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på vallmofrö.
    4. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter i 200° C.
    5. Låt brödet svalna på galler.




    .
    När jag ändå var i farten och bakade bröd till vår räkafton passade jag även på att röra ihop en sats linfröbröd. Det är både väldigt saftigt och luftigt. Receptet på det goda linfröbrödet hittar ni här.


    .
    Visst är det en fin prydnad med olika sorters bröd!

    Nu ska vi ut på lite cykeläventyr här på ön. Jag tar med mig kameran och visar imorgon vart vi åkte.
    .
    Kram

    2 kommentarer:

    missfranklin sa...

    hallojs! måste prova att baka i bakform på det viset, ser ju hur fint ut som helst, känns väldigt rustikt med ett stort bröd på bordet som man sedan portionerar själv i sådär härligt slarviga bitar :-)

    Remsan sa...

    Vilket fint bröd brytbrödet blev. Visst är det lika bra att baka flera sorter när man ändå sprider mjöl omkring sig i köket.