Sök recept här!

tisdag 28 juli 2015

Krämig fiskgratäng med torskrygg på spenatbädd❤


Bra fiskrecept är det väl ingen som kan få för många av. Igår testade vi ett nytt med torskrygg som blev väldigt gott. Perfekt balans mellan smakerna där ingen ingrediens tog över för mycket.

Ingredienser:
torskrygg för fyra personer (150 g per person brukar vara lagom)
1 dl salt + 1 dl vatten

Spenatbädd:
1 pkt bacon
2 scharlottenlökar
3 vitlöksklyftor
1 msk smör
300 g färsk spenat
salt och peppar

Sås:
3 dl creme fraiche
1 dl vispgrädde
2 msk kycklingfond
3 msk dijonsenap
1 tsk flytande honung
2 dl riven västerbottenost

Gör så här:
Lägg fisken i en bunke. Blanda vatten och salt så att saltet löser sig och häll blandningen över fisken. Låt dra (rimmas) i ca 20 minuter. Låt sedan fisken rinna av på ett hushållspapper.

Sätt ugnen på 200 grader.
Knaperstek baconen och låt den rinna av på hushållspapper och dela den sedan i mindre bitar. Finhacka all lök och smörstek den tillsammans med spenaten. Ta bort från plattan när löken är genomskinlig och spenaten har börjat slakna. Smaka av med salt och peppar.
Lägg sedan blandningen i en smord ungsfast form och lägg fisken ovanpå och därefter de stekta baconbitarna.

Rör ihop alla ingredienser till såsen förutom osten. Smaka av med salt och peppar. Häll såsen över fisken och avsluta med att strö över osten.

Gratinera mitt i ugnen i ca 25-30 minuter eller tills osten har fått fin gyllene färg.


Vi serverade fisken tillsammans med kokt färskpotatis och sallad. Vintertid skulle jag nog rekommendera pressad potatis!





Nu börjar den härliga säsongen med bär- och svampplockning. Häromdagen fick de här hallonen följa med oss hem från promenaden. Förhoppningsvis kan vi ge oss ut i blåbärsskogen snart!!!

Kram


Inga kommentarer: