En regnig dag i förra veckan passade jag på att baka dessa goda jordgubbsrutor. Jag har tidigare bakat dem med lingonsylt, men denna gång testade jag med jordgubbssylt blandat med rivet citronskal och det blev väldigt friskt och gott!
Ingrediensre:
4 1/2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 msk bakpulver
150 gram smör
1 ägg
2 dl jordgubbssylt + rivet skal från en citron
Crisp:
1 1/2 dl havregryn
1 dl strösocker
1 knivsudd vaniljpulver (alternativt 1 tsk vaniljsocker)
50 gram smör
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Rör ihop de torra ingredienserna och vänd ner ägget. Tärna ner smöret och nyp ihop till en smulig deg. Tryck ut i smord form 20x30. Bred ut sylten och börja med toppingen.
Smält smöret i en kastrull på spisen, dra bort från plattan och rör ner havregryn, socker, vaniljpulver och vänd ihop så att det blandas ordentligt.
Fördela ut crispet över sylten och ställ in i nedre delen av ugnen i cirka 20 minuter.
Låt svala innan du skär upp kakan i bitar
I fredags var vi iväg och plockade jordgubbar och det tog minst sagt sin lilla tid att rensa de 9,5 kg som vi kom hem med!!
Några av gubbarna kokade jag kräm av. Bara att skiva jordgubbar och lägga i en kastrull med lite socker och låt puttra ihop sig en stund. Blanda lite potatismjöl med vatten och tillsätt i en fin stråle under omrörning och låt koka upp igen. Låt svalna!
Tips: Det blev väldigt gott att låta äppelbitar och en kanelstång koka med i krämen.
Kram
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar