Sök recept här!

söndag 7 juni 2015

Nattjästa dinkelfrallor med hassel och aprikos


Imorse bakade jag de här goda frallorna som är lite sega i konsistensen och med en knaprig yta. Patrik blev riktigt överraskad över hur goda de var och det tar jag som ett gott betyg!!
Första gången jag åt brödet var hos min kompis Jenny för snart två år sedan, så det var minst sagt på tiden att jag bakade en omgång själv :)


Eftersom man inte ska knåda brödet efter jäsning, så får det härliga luftbubblor och får heller ingen kompakt känsla, vilket jag gillar!

Receptet finns redan här på bloggen, men här kommer det igen:

Ingredienser:
8g Jäst (ca 1,5 tsk)

4,5 dl kallt vatten
7 dl siktat dinkelmjöl
3 dl vetemjöl special (+1 dl till utbakning)
1 dl klippta aprikoser
1dl grovhackade hasselnötter
1 msk salt

Gör så här:
Rör ut jästen med saltet och tillsätt vatten, mjöl, aprikoser och nötter. Blanda ihop till en kladdig deg.
Täck bunken med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur över natten eller minst 8 timmar. 

Skrapa ut degen från bunken på en väl mjölad arbetsbänk och dra/tryck ut den till en rektangel (10x50 cm) och skär 3 cm breda remsor. Vik den ena ändrn in mot mitten och vik den andra änden över och lägg dem sedan med snittytan nedåt på ett bakplåtspapper. Strö över lite mjöl.
Sätt ugnen på 275 grader och sätt samtidigt in en tom plåt i ugnen.
Låt bröden jäsa under duk i ca 30 minuter.
För över bakplåtspappret med bröden på till den varma plåten och sätt in i mitten av ugnen. Spruta lite vatten i ugnen med hjälp en blomspruta. Sänk temperaturen till 250 grader och grädda i ca 15 minuter eller tills bröden har fått fin färg.
Låt bröden kallna på galler utan duk.
På söndagar tycker jag att det är värt att lägga ner lite extra tid och kärlek på frukosten, så då ser jag gärna till att kunna bjuda på något nybakat bröd eller liknande.
Dagens frukost innehöll förutom ovan bröd även turkisk yoghurt med bär och flytande honung.
Gott och mättande!
Gårdagens nationaldag firades med våfflor och flaggan på bordet. Vi hade en produktiv dag där vi både hann med utflykt, städning och altanbygge.

Kram


Inga kommentarer: