Sök recept här!

söndag 21 juni 2015

Midsommartårtan 2015♡


Årets midsommartårta blev den här marängtårtan med citronfyllning, som toppats med vispad grädde och massor av jordgubbar. Tårtan var enkel att förbereda och bara att lägga ihop och garnera innan servering. Hela tårtan gick åt så det tar jag som ett gott betyg

Ingredienser:
räcker till ca 12 personer
6 st äggvitor
3 dl strösocker
4,5 dl puffat ris
1 tsk smör till bakplåtspappret

Citronfyllning:
1,5 dl strösocker
1,5 dl vispgrädde
1,5 msk maizena
6 st äggulor
1,5 citron, pressad saft
112 g smör

Garnering:
5 dl vispad grädde
2 liter jordgubbar
citronmeliss
silverkulor (strössel)

Gör så här:
Sätt ugnen på 125 grader.
Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt sockret och vispa till det återigen blir hårt skum. Blanda ned riset med en slickepott.
Ta fram två plåtar + bakplåtspapper och rita två runda ringar med 28 cm i diameter. Använd gärna en tallrik eller liknande som mall.
Smörj ringarna med smör och klicka ut marängsmeten jämt .

I varmluftsugn funkar det att grädda båda plåtarna samtidigt, men i vanlig ugn så får man ta en åt gången. Grädda marängen i 1 timma och 20 minuter. Låt marängen sedan svalna på plåten.

Fyllningen:
Lägg allt utom smöret i en tjockbottnad kastrull. Vispa  och låt krämen sjuda tills den tjocknar.
Det är viktigt att den inte kokar!
Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt smöret. Rör tills det har smält och låt krämen sedan kallna och förvara den i kylskåp tills servering.
Garnering:
Lägg en av marängerna på ett fat och bred på citronkrämen. Placera sedan den andra marängen ovanpå och bred på vispad grädde och dekorera med jordgubbar, citronmeliss och silverkulor.
Låt gärna tårtan stå 30 minuter innan servering, så blir den saftigare.


Årets midsommar innehöll det mesta som man förknippar med svensk midsommar. Solsken, lekar, mycket dricka och mat, dans runt midsommarstången och goda vänner.
Vi fick också en hel del regnskurar på vårt midsommarfirande, så grillningen fick ske under ett parasoll. Jag känner mig otroligt tacksam över att få bo i detta härliga land och få uppleva våra årstider, som alla har sin tjusning!


Kram


Inga kommentarer: