Sök recept här!

tisdag 4 februari 2014

Honungsmarinerad torskrygg, rotfruktspytt och god fisksås


Huvudrätten i lördags bestod av en otroligt saftig torskrygg (allt beröm till Patrik för det var han som lagade fisken), en rotfruktspytt som smaksatts med kycklingfond och en grymma fisksåsen jag har bloggat om tidigare.

Fisken:
färsk torskrygg
smält smör
svartpeppar
salt
honung

Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader.
Smält lite smör och smaksätt med peppar, salt och honung. Lägg fisken i en smord form och pensla den med smörblandningen runt om. Sätt in i ugnen ca 20-25 minuter (tiden beror mkt på fiskens tjocklek, ugnens värme osv.) Vi tog ut vår fisk när det såg ut som den började dela sig i skivor och då var den perfekt.

Rotfruktspytt:
1 gul lök
3 potatisar
1 bit rotselleri
1 stor morot
1 msk smör
1 msk rapsolja
1 msk koncentread kycklingfond
2 msk hackad persilja
½ tsk salt
1 krm svartpeppar


Gör så här:
Skala lök, potatis och rotfrukter. Finhacka löken och tärna resten. Stek alltsammans ca 20 minuter i smör och olja, gärna i en panna med släpplättbeläggning, tills allt mjuknat.
Tillsätt kycklingfond och persilja. Smaka av med salt och peppar.


Såsen:
1 fiskbuljong
5 dl vatten
2 dl vispgrädde
1 dl vitt vin
50 g smör

Gör så här:
Lägg buljong, vatten, grädde och vin i en kastrull. Koka upp och låt koka tills hälften av vätskan återstår. Tillsätt sedan smöret och rör så det blandar sig. Red ev med lite maizena om den behöver bli lite tjockare
Smaka av med ev lite vitpeppar.
Vill man kan man även använda örter som persilja, dill eller timjan som smaksättare.






Jossan och Calle skämde bort oss med massor av ät- och drickbara presenter. Trogna läsare kanske kommer ihåg att jag berömde ett vin vi fick hos dem före jul. Gulliga som de är hade de tagit med en sådan flaska :)

Kram


1 kommentar:

Fröken Dill sa...

Spännande med honungsmarinering av firren - måste testas!