Idag tänkte jag tipsa om två goda recept med rödbetor. Det är alltid extra roligt att äta efter säsong då råvarorna smakar som bäst!
Rödbetsgratäng med bacon- och valnötsströssel är en riktig höjdare, som jag gärna tipsar om igen!
Ingredienser:
800g färska rödbetor
2 pkt bacon
1 kruka persilja
1 näve valnötter
250g mozarellaost
Olja till formen
Flingsalt
Gör så här:
Koka rödbetorna mjuka. Det tar ca 40 minuter. Gnid sedan av skalet under rinnande vatten och ställ åt sidan.
Knaperstek baconen och låt rinna av på papper. Klipp dem sedan i småbitar. Hacka persilja och nötter grovt och blanda med baconbitarna.
Sätt ugnen på 200 grader.
Olja in en ugnsfast form och skär rödbetorna i ½ cm tjocka skivor och lägg i formen. Strö över lite flingsalt.
Strö över det mesta av baconströsslet, men spara lite till garnering.
Avsluta med att riva över mozarellaosten och sätt in i ugnen, ca 20 minuter eller tills gratängen har fått fin färg. Ta ut ur ugnen och strö över resterande baconströssel.
Den här salladen är en av mina favoriter. Jag har inte lagat den på länge, men nu när jag blev påmind så blev jag riktigt lockad!
Ingredienser
1 kg färska rödbetor
1 kg färska rödbetor
4 st kycklingfiléer
0.5 dl sweet chilisås
2 msk japansk soja
2 st vitlöksklyftor
olivolja
1 påse babyspenat
körsbärstomatar
gurka
rödlök
blandsallad
majs
solrosskott
flingsalt
svartpeppar från kvarn
1 pkt bacon
200 g getost
Gör så här
1. Skär kycklingen i rejäla bitar och marinera i sweet chilisås, soja och finhackad vitlök och låt stå i kylen någon timma.
2. Koka betorna med skal tills de är mjuka, spola dem sedan i ljummet vatten
3. Gnid av skalet med händerna.
4. Stek kycklingen i olivolja på medeltemperatur tills den fått färg. Låt den ligga kvar i pannan utan värme i cirka 15 minuter och den kommer långsamt att bli genomstekt utan att bli torr. Vänd ibland.
5. Lägg babyspenaten och övriga grönsaker (ej solrosskotten) på ett fat och strö över betor i klyftor, salta och peppra.
6. Skiva baconet i 2 cm långa bitar och stek i en torr stekpanna.
7. Lägg kycklingbitarna på salladen, toppa med bacon och smulad getost.
8. Salta, peppra lägg på solrosskotten och toppa med lite olivolja.
Gör så här
1. Skär kycklingen i rejäla bitar och marinera i sweet chilisås, soja och finhackad vitlök och låt stå i kylen någon timma.
2. Koka betorna med skal tills de är mjuka, spola dem sedan i ljummet vatten
3. Gnid av skalet med händerna.
4. Stek kycklingen i olivolja på medeltemperatur tills den fått färg. Låt den ligga kvar i pannan utan värme i cirka 15 minuter och den kommer långsamt att bli genomstekt utan att bli torr. Vänd ibland.
5. Lägg babyspenaten och övriga grönsaker (ej solrosskotten) på ett fat och strö över betor i klyftor, salta och peppra.
6. Skiva baconet i 2 cm långa bitar och stek i en torr stekpanna.
7. Lägg kycklingbitarna på salladen, toppa med bacon och smulad getost.
8. Salta, peppra lägg på solrosskotten och toppa med lite olivolja.
Flinga älskar våra fårfällar här hemma och då de även ska vara bra för blodcirkulationen så har jag köpt en egen fäll till henne. Man kan säga att det blev kärlek vid första ögonkastet, för bara vi lade ut den på golvet så lade hon sig där.
Kram
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar