Sök recept här!

söndag 21 februari 2016

Rostbiff av älg med asiatiska smaker


Idag tänkte jag tipsa om det här goda älgreceptet, som passar perfekt på en buffé eller som ensamrätt ihop med neutrala tillbehör. Om man är känslig för sälta, så kan det vara bra att dra ner lite på mängden soya. Gör gärna köttet någon dag innan det ska serveras, så hinner det dra till sig smakerna mer.

Ingredienser:
0,75 kg älgbiff
olivolja till stekning
havssalt och svartpeppar

Marinad: 
5 vitlöksklyftor
1,5 dl japansk soja
1 dl god olivolja
1 lime, pressad
2 msk sweet chili-sås
1 dl skuren färsk koriander
2 msk fisksås (nam pla)
1 chilifrukt (t ex piri piri), skuren i pyttesmå bitar

Gör så här:
Vänd köttet i olivsolja och bryn det i riktigt het och torr panna (eller på grillen).
Krydda med havssalt och svartpeppar, stick in en köttermometer och stek i 175 grader varm ugn (eller i grill med lock) tills innertemperaturen når 57-59 grader. Det tar ca 30 min.

Låt det färdigstekta köttet svalna och gör såsen under tiden. Rosta vitlöksklyftorna i olivolja tills de blir riktigt gyllenbruna. Blanda övriga ingredienser till såsen, hacka vitlöken och tillsätt den sist.
Skiva rostbiffen riktigt tunnt, helst med skärmaskin och lägg upp den på ett fat. Slå över såsen.



Servera köttet tillsammans med en god sallad och gärna lite potatisgratäng.






Vi har haft en riktig fixarhelg och fått gjort riktigt mycket. Patrik har bland annat målat om vårt soffbord, som dessa tulpanlökar just nu står och pryder!

Kram


Inga kommentarer: