Sök recept här!

onsdag 17 februari 2016

Langos med god topping!


För några veckor sedan var vi hemma hos min kompis Jenny med familj och då bjöd de på Langos. Jag har inte ätit det sedan jag var 18 år och besökte Hultsfredsfestivalen, så det var jättekul att få smaka på det igen. Patrik hade varken ätit eller hört talas om det, så för honom var det helt nytt. I alla fall så är det väldigt gott och rolig mat att äta!

Ingredienser:
25 g jäst
3 dl ljummet vatten '
1 stor kokt potatis (kall à ca 90 g)
7 dl vetemjöl special
1 tsk salt
1 dl vetemjöl till utbakningen olja till friteringen

Topping:
Creame fraiche blandat med pressad vitlök efter smak och tycke
Handskalade räkor
Röd rom
Finhackad rödlök

Gör så här:
Deg: Rör ut jästen i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet. Riv den kokta potatisen fint. Blanda mjöl och salt med potatisrivet. Vänd ner i vattnet och arbeta till en slät, ganska lös deg. Jäs i 40 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i 16 eller 32 delar (för 10 port). Kavla ut och jäs bröden 10 minuter.
Hetta upp oljan till 180°C och fritera bröden. 4 minuter per sida för stora langos, 3 minuter för mindre. Vänd dem efter halva tiden.


Låt svalna på galler med hushållspapper under.Servera med vitlökssås, finhackad rödlök och en klick röd rom (jag hade även lite riven ost på min).

Varje år vid den här tiden så vill jag alltid få in mer färg i hemmet. Så nu har de färgglada dukarna åkt fram på matbordet och till det även lite färgglada blommor. 
När det sedan går mot höst, så blir jag tvärtom och vill då ha jordnära färger och endast vitt.

Kram


Inga kommentarer: