Sök recept här!

lördag 26 juli 2014

Vinnaren av en Crock Pot är nu dragen!


Äntligen har jag dragit en vinnare. Förlåt att det dröjde, men min tid vid datorn har varit nästintill obefintlig. Har vi inte varit iväg, så har vi badat i sjön eller grejat med huset.Vårt senaste projekt är att bygga ut köksön så att den blir så som vi vill ha den. Lovar att visa när den är klar!

Här kommer alla grymma grilltips på hur man får sitt kött mört och fint:

1Jag gör min egen marinad och låter köttet/kycklingen marinera i någon timme eller över natten. Har alltid i balsamvinäger eller citronskal + saft för att göra det mörare. Rumstempererar det jag ska grilla och använder sedan en termometer. Då slipper jag övergrilla och får perfekt resultat. Låter det sedan vila i ca 10 min innan jag skär upp för att inte köttsaften etc ska rinna ut. 
2Mitt bästa tips är att: 
1. välja fina råvaror
2. se till så att köttet är rumstempererat
3. sätta färg över glöden, sedan grilla indirekt
4. alltid använda termometer så att det blir (önskad) rätt temperatur
5. låta köttet vila innan tranchering

3Hej! Jag är gärna med och tävlar!
mitt bästa tips är att lägga köttet i en marinad som består av kiwi, det gör köttet extra mört 


4Vi brukar använda kött av bra kvalitet.
Låta det ligga framme så det blir rumstemp. och det viktigaste av allt är att använda stektermometer. Sedan har jag någon gång provat att marinera kött med coca cola i och då blev det mört, men tycker inte det passar till ex älgkött.

5Börja alltid med att köpa bra råvaror. 
Gör sedan en god marinad som köttet får ligga och dra i flera timmar.
Grilla gärna med locket på.
Håll inte på och vänd på köttet flera gånger, du får bäst resultat om du bara vänder det en gång.
Sist men inte minst, låt köttet vila en stund under lock eller folie efter grillningen.


6Jag brukar fruktmöra mitt kött med t.ex kiwi, papaya eller päron.Blandar bara ner det i marinaden, enzymerna i frukten bryter ner proteinet i köttet och gör att det blir jättemört och fint. kniven bara glider igenom när man skär och det smälter som smör i munnen. smaskens!

7Jag brukar alltid marinera köttet i slutet utav grillningen. Marinera köttet innan grillning föredrar jag helst vid mindre köttstycken! Sen använder jag mig alltid utav en grilltermometer och låter köttet vila lika länge som det grillats! Även då tänka på att temperaturen stiger lite till. Då blir det sååå gott! Rekommenderas! :)

8Min marinering beror självklart på råvaran och eftersom jag helst äter vilt eller lamm så väljer jag lammarinaden här och nu.
Jag gör det väldigt enkelt för jag blandar vitlöksmarinad, allroundmarinad, olivolja samt särskild lammkrydda från Visby. Häll blandningen i en plastpåse och lägg därefter i köttet. Låt det ligga minst sex timmar -vänd det någon gång. 
Grilla det sedan lite hastigt först och sedan under lock. Blir bara hur gott som helst! 

9Just nu är favoriten att marinera i coca-cola (!!!) i en plastpåse tillsammans med vitlök, salladslök och färska örter.
Köttet får ligga några timmar i kylen och sedan låter vi det bli rumstempererat och grillar, låter det vila innan servering och japp, mört och gott blir det! :)


10Om mitt tips är så jättebra vet jag inte men jag lägger aldrig kalla varor på grillen. Marinerar i bl a balsamvinäger. Har jag kiwi använder jag det och det funkar.

11Grilla aldrig utan stektermometer, för det finns inget tråkigare än att äta skosula till middag, sen en hemmagjord marinad är aldrig fel, gärna med massor av vitlök och örter. 

12Mitt bästa grilltips för att få köttet mört till grillningen är att köpa svenskt kött, gärna med insprängt fett, gnida in köttet med en god kryddblandning ett par timmar innan grillning och sedan grilla det långsamt med indirekt värme. 

13Använd fina råvaror och blanda din marinad efter vad du har hemma. Jag brukar alltid ha i lite vitlök och gärna färska örter. Låt köttet ligga i marinaden minst fyra timmar. Vänd det ibland. Ta fram köttet så det blir i rumstempererat innan grillningen och låt det vila efteråt.

14Jag tycker att bästa förslagen för mört och saftigt grillat kött är, marinad i minst 1 dygn, rumstemperatur ca 1 timma innan grill, vrid några varv med pepparkvarnen, grovsalt 30 sekunder innan du tar av köttet.
Men, som du skriver, att koka kött med ben först är klokt, kycklingklubbor, revben, och fläskarre med ben, bästa resultat, sedan glaze…. och Grilla!
Mina revben till jul gör jag så, kokas, sedan grillas långsamt i ugnen, saftigt resultat!

15Jag tycker det är viktigt med bra kött, gärna köpt i någon gårdsbutik i närheten. Annars är en god marinad något som gör en oerhörd skillnad på kött :)

16Mitt knep för att köttet ska bli mört är att först låta det ligga framme tills köttet är rumstempererat. Sedan tillagar jag det i ugnen på låg värme och slutligen grillar jag det med en egengjord glaze/BBQ-sås. 

Köttet ramlar sedan av benen och blir så där saftigt och mumsigt.

17För att återknyta till kamben/spareribs/revben så är tipset för mört och fint kött (om man nu inte lyckas vinna en sådan här fin gryta) att koka köttet i vatten med köttbuljong tills det är så mört att det nästan trillar isär av dig själv. Sedan penslar man på en glaze med barbequekaraktär och lägger på grillen en kort stund så att det blir lite yta. Då får man ett kött som är.
PS. Gällande ditt högrev så är det kanon att förkoka! Senast gjorde jag en variant med vin, vatten, buljong och lök. I med högrevet i en gryta och in ugnen. Låg värme(ca 100 grader) i 5h (lite som pulled pork men inte riktigt lika länge) Sedan glaze som man gärna använder vätskan från grytan som bas till. På grillen en kort stund. Mumma!

18Jag brukar marinera fläsk eller oxfilé i en marinad av fylligt rödvin soya olivolja och färska kryddor. Låter köttet ligga Max 2 timmar i marinaden, torkas av lätt och saltas vid grillning.
Hoppas ha turen på min sida.

19Gör en god marinad där det som ska gillas får ligga länge. Tar fram det i god tid så det blir rumstemp. Bra värme först så det blir en bra grillyta sedan på indirekt värme tills det är färdigt. Använder oftast termometer.


Vinnaren är nr:


Flinga fick hjälpa mig att dra en vinnare och som ni ser så blev det tips nummer 8 som vann.
Stort grattis till Charlotta som vann den fina Crock Potten.
 Maila mig din adress så kommer vinsten på posten!   mormias@gmail.com

Tusen tack till alla ni andra som var med och tävlade!

Kram


Inga kommentarer: