Sök recept här!

tisdag 16 augusti 2011

Linfröbröd


Det här brödet är så vackert att baka i olika formar. Det har lång jästid vilket resulterar i ett luftigt bröd som passar perfekt till kräftskivan!
Jag har bloggat om det förut, men för de som har missat det kommer receptet igen.

Ingredienser, 2 bröd:

50 jäst
5 dl fingervarmt vatten 37 grader
1½ tsk salt
1 msk honung
2 msk matolja
1 dl krossade linfrö
13-16 dl vetemjöl

Gör så här:
Blanda ut jästen med det ljumma vattnet, rör i salt, honung, olja och linfrö. Blanda ner mjöl, men inte hela mängden på en gång. Se till att arbeta degen ordentligt. Knåda degen i maskin ca 5 minuter eller för hand ca 15 minuter. Degen ska vara smidig och släppa kanterna. Jäs degen i ca 1 timme i rumstemperatur med bakduk eller plastfolie över bunken.

Baka ut 2 stora bröd. Jag la mina i brödformar. Jäs i rumstemperatur ytterligare 1 timme. Värm ugnen till 200 grader. Ställ in bröden i mitten av ugnen och grädda 20-25 minuter. Knacka brödet i botten. Låter det ihåligt är det färdigt. Låt nu brödet vila en stund under bakduk.









I söndags fick vi till en härlig förmiddag i blåbärsskogen med bärplockning. Tänk att smörgåsfika alltid smakar så mycket bättre i skogen än hemma!
 
Kram
 

Inga kommentarer: