Sök recept här!

torsdag 2 december 2010

Kassler och rotfruktsgratäng




























.
Idag gästas jag av det här fina paret, som gemensamt har bloggen Mårtenssons kök. En mysig blogg med god mat blandat med värme och kärlek!
Här nedan får ni chansen att lära känna dem lite bättre..

1. Kort om oss:
Anki och Håkan i Mårtenssons kök. Vi har kockat tillsammans i snart 15 år, gifta i 4,5 år. Bor i Ystad i södra Skåne. Anki arbetar på en Montessoriförskola och Håkan jobbar i en ICA-nära butik i Köpingebro. Älskar att laga mat, planera matlagningen, hitta och prova nya recept, resa, planera resor och annat som gör livet värt att leva.

2. På vår blogg hittar du:
Många olika recept (framför allt på varmrätter, men även annat gott) eftersom vi tycker om att prova nya maträtter. Bl a husmanskost, snabba och enkla rätter, lite mer tidskrävande mat och våra "favoriter i repris". Även lite om whisky, vin, cigarrer, piptobak, resor, restaurangbesök, bilder på dukning och tips och idéer. Vi lagar gärna mat i lergryta. På hösten blir det ofta grytor och gratänger som lagas till. Vi äter gärna fisk och kyckling, mer sällan blir det korv och färs av någon konstig anledning. Egen leverpastej har vi nyss gjort och nästa projekt är att prova på att göra egen leverkorv.

3. Matlagning är som roligast när..
..vi planerar och lagar maten tillsammans, gärna på helgen då det får ta lite längre tid med varsitt glas rött och någon bra musik på Spotify.

4. Vi började blogga för att..
Ankis syster bom bloggade lite om trädgård tyckte absolut att vi borde blogga om all mat och alla recept som vi provade. Efter lite fundering så kom vi fram till att det kunde vara ett spännande projekt att göra tillsammans.

5. Inspiration till matlagning hittar vi..
..framför allt i olika tidningar, tv och kokböcker, men också från Ankis föräldrar som även de är matlagningstokiga.

6. I vårt kylskåp finns alltid..
..en hel massa mat! Kaviar, mjölk, västerbottenost, parmesanost, tabasco, lönnsirap, Maggis würste, fransk senap, kapris och smör är bara en del av det som alltid finns hemma.

7. Vår hälsning till Mor-Mia
Ett roligt initiativ att bjuda in andra matbloggare till att gästblogga. Vi ser med spänning fram mot att se vem de andra är som du bjudit in . Tack för att vi fick hänga med!

.
.
.

















Kassler och rotfruktsgratäng
4 port.
500 g kassler i skivor
1 kg blandade rotfrukter, t.ex morot, palsternacka, rotselleri och potatis
1 gul eller röd lök
1 röd paprika
3 vitlöksklyftor
1 tsk rosmarin
salt och peppar
2 msk olja
2 msk smör
Oströra
2 dl crème fraiche
1 pkt crème bonjour vitlök
1 äggula
0,25 dl hackad persilja
0,25 dl hackad gräslök
salt och peppar

Gör så här:
Skala och tärna rotfrukterna, skölj i varmt vatten. Skiva paprikan och löken tunt.
Ställ in en ugnsfast form i ugnen på 250 grader och låt den bli varm. Häll i olja och smör i formen och slå därefter i rotfrukter, lök, paprika, kryddor och pressad vitlök. Stek i ugnen i 15 minuter.
Rör under tiden samman oströran.
Ta ut formen ur ugnen och lägg kasslern ovanpå rotfrukterna.
Häll över oströran och gratinera i ugnen ca 10 minuter.

.
.
.
.

Amanda och Lovisa på brukshundsklubben, men för ett bra tag sedan som ni ser!











.
.
.
.
.
Idag har vi varit och hälsat på några av våra góa vänner. Det var två tokiga tjejer som busade runt och lekte hundar och ville bli tränade. Kanske inte så konstigt med tanke på att de växt upp i varsin baby björn på apellplan.. ;)

Kram

5 kommentarer:

Remsan sa...

Så trevligt att se Mårtenssonarna gästa dig. Håller med dem om att det är jättekul att se vem som är ny gäst varje vecka.

Betty sa...

Hej Snuttan !
Tack för det fina du skrivit om oss o de fina bilderna du visar.
Hoppas många är med i utlottningen.

Massor av kramar från Bettan o Nicklas !

www.segerstorpshundar.se sa...

Tack för en mysig träff vännen! "LillReal" hälsar till "LillHagge" att dom måste träffas och träna snart igen;) Ja, tänk när vi tränade och höll kurs (!) med tjejerna i selarna. Vi borde bli sponsrade av Babybjörn! Mysigt att du hittade fram det gamla kortet på tjejerna. Tänk vad tiden går fort! Kram

Mårtenssons kök sa...

Tack så himla mycket för dina fina ord om vår blogg, de värmer så. Och att vi fick vara med som gäster hos dej, vi känner oss hedrade!

Ser fram mot nästa fredagsgäst, lika spännande varje gång.

Ha en fortsatt härlig helg/
Kram Anki och Håkan

Lottzys matblogg sa...

Härligt vardagsrecept med lite touche av Mårtenssons, det behövs verkligen nu när allt drar igång.
/Lottzy