Sök recept här!

lördag 31 oktober 2009

Brytbröd i långpanna



Igår bakade jag det här brödet. Lite lagom grovt till mat och det blir lite charmigt när var och en kan bryta sin egen brödbit.
Det som blev över bröt jag i bitar och stoppade i frysen, perfekt att skicka med Amanda till dagis.
Receptkälla: www.alltommat.se

Ingredienser
50 g jäst
5 dl mjölk
2 msk honung
1 msk salt
1 dl linfrö
5 dl rågsikt
7 dl vetemjöl

Gör så här:
Ett lättbakat bröd, bara att trycka ut i långpannan efter första jäsningen. Brödet är hållbart i frysen i ca 6 månader.
1. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervarmt 37°. Häll lite av mjölken över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt resten av mjölken, honung, salt, linfrö, rågsikt och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig tills den släpper skålens kanter. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min.
2. Klä en långpanna, ca 30 x 40 cm invändigt med bakplåtspapper. Tryck ut degen i långpannan. Låt jäsa ytterligare ca 30 min.
3. Sätt ugnen på 225°. Grädda brödet i nedre delen av ugnen ca 15 min.
Låt brödet svalna på galler.


Idag har jag och Amanda haft en härlig förmiddag utomhus. Hon har cyklat till lekplatsen och busat som bara den!
Jag var inte riktigt förberedd på att det skulle vara så kallt. Amanda klädde jag på ordentligt av bara farten, men vantar och mössa till mig själv missade jag helt, fy vad kallt det var..
Kram

2 kommentarer:

åsa - hello sugar! sa...

så gott brödet såg ut!! jag har varit slö och inte bakat bröd på jättelänge nu men det är ju så underbart gott med hembakat bröd.

jättesöt bild på amanda! :)

ha en skön helg!!

Hallon & Blåbär sa...

Brödet låter så gott.

Söt lilltjejen är där hon sitter på "stolstubben".