Sök recept här!

tisdag 6 oktober 2009

Äppelkanelmuffins med crumble



På min spa-dag bjöd Jenny på de här smarriga muffinsen. De få som blev över har jag nu i frysen och när jag vill unna mig något riktigt gott tar jag upp en ur frysen och äter den tillsammans med ett glas mjölk.
Receptet kommer från duktiga Leila Lindholm

Grundrecept
6 stora/ 12 små
100 g smör
2 dl mjölk
skal av en citron
2 ekologiska ägg
1½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

Fyllning
4 stora äpplen
2 msk smör
2 msk strösocker
1 msk malen kanel

Crumble
75 g kallt smör
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 dl strösocker

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader om du vill göra stora muffins och 200 grader för att grädda små.
2. Smält smöret och tillsätt mjölk och rivet citronskal.
3. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt.
4. Rör ner den ljumna vätskan.
5. Blanda vetemjöl, bakpulver, salt och vänd ner det i smeten.
6. Kärna ur och skär äpplena i klyftor eller bitar.
7. Stek äpplena ett par minuter i en het stekpanna med smör, strösocker och kanel. Låt svalna.
8. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt. Blanda äpplena med smeten och fyll formarna till 2/3. Lämna några äppelklyftor till garnering.
9. Tärna smöret och nyp ihop havregryn, vetemjöl och strösocker i en bunke.
10. Strö på lite crumble på toppen och garnera med en äppelklyfta i varje muffins.
11. Grädda i mitten av ugnen i cirka 20 minuter.

Idag ska jag hem till kusin-vitamin Helen för en trevlig stund. Alltid lika roligt att se hur mycket hennes lilla guldklimp har vuxit!
Kram


2 kommentarer:

Marias kakburk sa...

tack snälla:)

Äppelmuffins som är så gott:)!

bakmammorna sa...

å så gott! crumble på muffins är ju helt fantastiskt smarrigt!