Sök recept här!

lördag 18 juni 2011

After work med grillning!


I veckan som gått har jag haft en trevlig kväll med mina kollegor. Vi hade tur med vädret och kunde duka långbord utomhus.
Jag fick huvudansvaret för maten och lagade den tillsammans med några kollegor. Vad vi bjöd på kan ni se här nedan!


Vi grillade grillspett med fläskfilé, färska champinjoner, lök och paprika.



Vi grillade även laxspett med tomater, färska champinjoner, minimajs. Laxen var fångad av en kollega.



Färskpotatispaj är både enkelt att laga och väldigt gott. Jag har bjudit på det flera gånger och den brukar alltid bli lika uppskattad.
Här nedan kommer receptet igen!

Ingredienser:
1 rulle färsk smördeg till botten
1 kg kokt kall färskpotatis
4 vårlökar
3 ägg
2 dl gräddmjölk
1 kruka dill
Salt & peppar

2 dl riven ost
.

GÖR SÅ HÄR:
Använd gärna en rund springform ca 25 cm diam med löstagbara kanter. Pensla formen med lite smör eller olja. Lägg i en rund bottenplatta av smördeg. Den behöver inte gå upp speciellt mycket på kanterna bara det blir en botten.
Skär färskpotatisen i ca 0,75 cm tjocka skivor och fördela i formen. Skär löken och strö över. Vispa ihop ägg och gräddmjölk samt krydda med salt och peppar. Klipp dillen över potatisen. Slå smeten över formen och strö över lite ost.
Grädda i 220 grader ca 30min.

Om formen inte håller riktigt tätt så ställ den på en plåt när du gräddar den så slipper du spill och kladd i ugnen.
Låt pajen “stå till sig” en liten stund före servering.

Flytta över pajen försiktigt med två stekspadar till ett fat!



Vi lagade även två stora skålar av den goda bulgursalladen med halloumi, apelsin och granatäpple. Perfekt tillbehör när man är många!

Till ca 6 portioner:
1 1/4 dl bulgur
2 dl vatten
½ krm salt
1 påse blandad sallad (80g)
1 rödlök
2 apelsiner
1 stor avokado
1 granatäpple
1 halloumiost (250g)
.
Dressing:
2 msk rapsolja
½ tsk fransk senap
1 tsk honung
1 tsk flingsalt + 1 krm nymald svartpeppar

Gör så här:
Koka bulguren i vatten och salt. Skölj och torka salladen. Strimla rödlöken. Skala och skiva apelsinerna. Skala och klyfta avokadon. Halvera och pilla ut kärnorna ur granatäpplet. Tillsätt frukt och grönsaker till bulguren och blanda försiktigt. Smula och stek halloumin hastigt i lite smör. Lägg på salladen.
Blanda samman olja, senap och honung och slå dressingen över salladen. Salta och peppra.


Vi rörde ihop två kalla såser. En romsås och en basilikasås.




Till kaffet serverades kladdkakemuffins med vispad grädde och jordgubbar. De brukar alltid bli lika omtyckta så har ni inte provat dem förut är det hög tid nu!

Ingredienser:
4 ägg
6 dl socker
4 tsk vaniljsocker
2 krm salt
8 msk kakao
3 dl mjöl
200 g smält smör
30 folieformar (stora)

Fyllning:
100 g smör
2 tsk vetemjöl
4 msk socker
4 tsk kakao
1 dl mjölk
1 dl vispgrädde

Gör så här:
Kakan: Smält smöret och ställ åt sidan. Vispa samman ägg och socker. Blanda mjöl, vaniljsocker, kakao och salt. Tillsätt smöret och mjölblandningen till äggsmeten och blanda väl. Fyll ungefär hälften av formen med smet och ställ in i ugnen 10-12 min - 200 C.

Fyllningen: Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjöl, socker och kakao. Rör om till en slät smet. Häll i mjölk och grädde och koka ihop tills det tjocknar, ca 5 min, och låt det svalna något. Häll det sedan omgående i formarna (inte så det täcker hela kakan utan lämna en liten kant runt om).
Ät dem direkt eller ställ dem i frysen för att stelna. Plocka fram dem strax innan de ska serveras.


Kramar från



2 kommentarer:

Mårtenssons kök sa...

Så många godsaker det bjöds på! Gott med halloumi tillsammans med det söta granatäpplet.

Hopas du har en skön helg!

Remsan sa...

Vilken fin grillkväll ni hjälpte till att fixa!