Sök recept här!

måndag 21 september 2009

Tomatpaj med feta och oliver

.
Låt mig presentera:
Vegetariska Måndagar med Per!
Från och med idag kommer Per att dela med sig av sina goda recept varje måndag. Jag som har fördel att få smaka på hans mat någon gång per år vet att han lagar fantastiskt god mat. Det är därför en stor ära att få uppgradera min blogg med dessa måndagar!Per Hallberg heter jag. Bor på landet i ett rött hus med vita knutar, i Härna mellan Ulricehamn och Borås, tillsammans med min sambo o två katter samt ett nybyggt växthus (där jag ser fram emot att skörda tomater som smakar tomater!).
Jag har varit vegetarian i närmare 20 år och mitt intresse för matlagning har bara ökat sedan dess. Detta intresse har gjort att jag har förmånen att förse Borås yogacenters deltagare med "god och närinsriktig" mat på deras retreater, vilket i sin tur har utvecklat min matlagning.
När jag nu ska dela med mig av mina recept och mattips på Mias blogg så är min förhoppning att det ska inspirera dig och andra att laga mer vegetariskt. För att sprida detta ytterligare så kommer jag dessutom att leda vegetariska matlagningskurser i Borås och Ulricehamn under hösten (ett tips för den som är intresserad!).

Det är ju paj-tema denna månad så jag bidrar med en smarrig tomatpaj.
Den är för mig förknippad med en solig och härlig dag i Trollhättan, närmare bestämt på Edsborgs IP för ett antal år sedan. Där befann jag mig tillsammans med min son Oscar för att skåda ett av världens häftigaste fotbollslag, inte FC Trollhättan utan Tottenham Hotspur FC! Då hade vi med oss denna smaskiga paj och kombinationen tomatpaj och fotboll fungerade alldeles utmärkt.Pajdeg:

100 g smör
3 dl vetemjöl
1-2 msk kallt vatten

Alt. pajdeg:


100 g smör
1 dl majsmjöl

1 dl sojamjöl
½ dl havregryn
½ dl potatismjöl

Fyllning:


4-5 tomater
20 svarta oliver (godast med kärnor)
200 g fetaost

50 g (ädel)ost

Äggstanning:

3 ägg
3 dl mjölk
1½ tsk oregano
peppar o salt

Gör så här:

Blanda ingredienserna till någon av pajdegarna (lättast i matberedare). Tryck ut den i en pajform, nagga den och låt den vila kallt.
Sätt ugnen på 200-225 grader.
Vispa ihop ägg och mjölk till äggstanningen. Krydda.
Skiva tomaterna, tärna fetaosten, kärna ev. ur oliverna, riv osten.
Förgrädda pajskalet 10-15 minuter.
Lägg tomaterna, osten och oliverna i pajskalet.
Häll över äggblandningen och grädda ca 30 minuter.
Pajen smakar godast om den får svalna något innan man äter den.Jag vill bara passa på att tacka för alla gratulationer och gulliga kommentarer angående Hagges guldmedalj i Räddnings-SM. Det värmer i hjärtat ska ni veta!


Kram

3 kommentarer:

Jossan sa...

Härligt jobbat båda :-) Detta är precis vad jag behöver, vegetariska recept med nytänkande! Jag har kört mammas veg lasagne och olika varianter av linssoppor allt för länge så det är hög tid för nya vegetariska maträtter. Ska bli mycket spännande med måndagar framöver! Kram Kusin Jossan

dennisMat sa...

Trevlig paj!

Jenny sa...

Kanon med vegetariska recept! Jag behöver ha några på lager, då pappas särbo är vegetarian. Kram