Sök recept här!

torsdag 14 juli 2011

Löksoppa med persilja och krutonger



Dagens lunch bestod av en väldigt god löksoppa. Receptet hittade jag på baksidan av gräddpaketet av en slump, men ibland ska man ha tur!
Soppan var lagom krämig och hade en god och lagom smak av lök.

Ingredienser:
3 gula lökar (300 g)
2 msk vetemjöl
2 hönsbuljongtärningar
6 dl vatten
1 dl vitt vin
2 dl vispgrädde
lite färsk persilja
salt och peppar
krutonger (görs enkelt av formbröd delat i småbitar och steks i smör)

Gör så här:
Skala och skiva löken. Fräs den på svag värme i några minuter. Rör i mjöl och smula ner buljongen.
Tillsätt vatten, vin och grädde. Låt koka ca 7 minuter.
Mixa soppan slät och smaka av med salt, peppar och fräsk persilja.





Imorse bakade jag ut en omgång goda frukostfrallor, som smakar som ciabattabröd. Att de är otroligt enkla att baka gör inte saken sämre!
Här kommer receptet igen.

Ingredienser (ca 12 bröd):
25 g jäst
4 dl vatten (kallt)
1 dl mjölk
1 msk honung
1,5 tsk flingsalt
9,5 dl vetemjöl special
1 dl grovt rågmjöl (grahamsmjöl går också bra)
.

Gör så här:

Kväll: Rör ut jästen i lite av vattnet. Tillsätt resten av vatten och mjölk när jästen är upplöst. Häll i salt och honung och sist mjölet. Blanda snabbt ihop till en deg i en stor bunke med en slev. (Ej maskin.) Degen ska vara lite kladdig. Pudra över lite mjöl och låt gärna stå framme i rumstemperatur ½ tim och sätt sedan in i kylen för att jäsa över natten övertäckt med en bakduk eller plastfolie.
Nästa morgon: Häll upp degen på mjölat bakbord.
Knåda inte. Tryck ut degen till en rektangel ca 2 cm tjock och skär så stora bitar du vill ha.
Pudra över lite mjöl för synintrycket! Lägg över på bakpappersklädd plåt.
Grädda i 225 º i ca 15-20 minuter




En av dagens aktiviteter kan ni se här ovan. De står just nu och förvälls på spisen, för att sedan ingå i kvällens  goda middag. Efterrätten ligger i frysen och väntar..

Kram

 

1 kommentar:

Alexandra - Kärlek på tallrik sa...

Ser otroligt gott ut =D Jag älskar löksoppa, och jag är säker på att hönsbuljongen kan bytas ut för en vegetarisk version ;)