Sök recept här!

lördag 16 juli 2011

Grekiskt lantbröd



Igår bakade jag ett så gott lantbröd. Kankse inte det nyttigaste (innehåller bara vitt mjöl), men som sagt väldigt gott. Degen ska jäsa sammanlagt i 2,5 timmar, men snåla inte på den tiden för det ger ett väldigt luftigt bröd!

Ingredienser:
Räcker till två stooora bröd
75 g jäst
8 dl fingervarmt vatten
½ dl olivolja
2 rågade msk flingsalt
1 msk honung
10-12 dl vetemjöl

Gör så här:
1. Smula ner jästen i en riktigt stor bunke och tillsätt saltet. Rör tills jästen har löst sig.
2. Häll på vatten. Rör om och tillsätt olja och honung.
3. Häll i mjölet och arbeta till en fast deg. Det gör man enklast med maskin, men jag gjorde det för hand.
4. Låt degen jäsa i 45 minuter under bakduk.
5. Knåda degen igen och låt jäsa i 45 minuter under bakduk.
6. Knåda sedan degen ytterligare en gång och forma till två limpor.
7. Låt jäsa i 1 timme på plåten under bakduk.
8. Sätt ugnen på 275 grader.
9. Grädda långt ner i ugnen tills brödet fått en gyllenbrun färg. Tar 10-15 minuter
10 .Lägg sedan på folie på limporna och sänk värmen till 200 grader.
11. Gräddas totalt 50 minuter.
12. Ta ut bröden och pensla eller spruta på vatten.




Bröden blir som sagt väldigt stora. Jag lade dem på varsin plåt, men för att kunna göra det måste man ha varmluft så att de kan bakas samtidigt i ugnen.
.
.
.
.


 
 
 
 
Takpannorna som är närmare 100 år har nu både plockats ner..
 
 
 
 
..för att senare plockats upp igen. Vi hoppas nu på att takpannorna klarar ytterliggare 100 år!
Ladugårdsväggen har blivit lagad och målad. Projektet går framåt!
 
Kram
 

Inga kommentarer: