Sök recept här!

måndag 2 december 2013

Glace au four i julkostymEfterrätten vi bjöd på i lördags blev en riktig hit!
Mycket av den går att förbereda i god tid, vilket alltid är ett stort plus. Jag tycker verkligen att ni ska testa den här om ni ska ha någon middag nu framåt jul.

Ingredienser:
4 portioner 
marängtäcke:
2 äggvitor 
par droppar citronsaft
1½ dl strösocker
1 mjuk pepparkaka (Se exempel på recept nedan)
1 sats kolaglass (se recept nedan)
1 dl rårörda lingon 
Gör så här:

Sätt ugnen på 250 grader med grillvärmen på. Börja med att göra marängen genom att vispa äggvitorna till ett skum med citronsaften och tillsätta sockret pö om pö. Vispa tills marängen är styv och vackert glansig. Täck botten av små ungsfasta portionsformar med mjukpepparkaka. Lägg på en stor kula kolaglass. Toppa med lite rårörda lingon. Täck med den fasta marängen och ställ in desserten i ugnen några få minuter (akta så att den inte bränns vid, det går väldigt fort) tills marängen har fått en fin och gyllene färg. Servera genast!


Kolaglass
1 sats, ca 0,5 liter glass 
2 äggulor
1,5 msk brunt farinsocker
½ burk dulce de leche/karamelliserad mjölk
2 dl vispgrädde
 n½ krm salt 

Gör så här:
Vispa äggulor med farinsocker pösigt. Rör ned dulce de lechen i ägguleskummet. Vispa grädden fluffig och vänd ner i smeten. Smaka av med lite salt - det gör all skillnad. 
Häll upp glassmeten i en frystålig form och ställ in i frysen. Rör om i glassen två gånger under de närmsta 3 timmarna för att få en krämigare glass. Låt sedan frysa klart helt, gärna över natten.
Mjuk pepparkaka 1 kaka, ca 10 portioner
3 ägg
2,5 dl strösocker
1,5 dl turkisk yoghurt
2 msk pepparkakskryddor
1 krm salt
1,5 tsk bikarbonat
3,5 dl vetemjöl
1 dl rårörda lingon

100 g smör

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och ställ det åt sidan. Vispa ägg, socker och pepparkakskryddor ljust och pösigt. Sikta i salt, bikarbonat och vetemjöl. Rör ner det smälta smöret, turkisk yoghurt och rårörda lingon. Häll smeten i en smord och bröad brödform. Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 45 minuter. 
Känn gärna med sticka så att kakan är ordentligt genombakad. 
Gott med den kalla glassen under det ljumna marängtäcket.
Pepparkaka, kolaglass, lingon och maräng blev en klockren kombination!
I höst har jag och Flinga gått en agilitykurs hos duktiga Anna. Vinterns projekt är nu att träna in slalom.
Här ovan är bilder från vårt första träningspass och som ni ser består vårt slalom ännu bara av två portar.
Jag har köpt slalomet hos Hööks (förut har Rusta haft något liknande, men de verkar ha tagit bort det från sitt sortiment) och det består av tolv pinnar som enkelt sätts ner i marken. Numera försöker vi få till ett träningspass varje lunch för att förhoppningsvis snart kunna avancera till fler pinnar.

Kram


1 kommentar:

Mian sa...

Fina Flinga! Agility har vi aldrig testat. Och nu är Alice 12 år, lite i senaste laget att prova kanske. Men hon är så pigg och har fullgod hörsel. Kanske får det bli en test till våren. Bara lite trädgårdsagility hemma alltså :-)