Sök recept här!

måndag 21 mars 2011

Getostpaj med salami


Åt en så god paj igår, som Charlotta hade gjort. Den var så där saftig och god och pajdegen var lite frasig.
Det skulle nog vara riktigt gott att byta ut paprikan mot jalapenos.
Ur Caroline Hofbergs bok Pajer (Natur & kultur).

Ingredienser:
3 dl vetemjöl eller siktat dinkelmjöl
2 krm salt
150 g kylskåpskallt smör
2 msk iskallt vatten

Fyllning:
0,5 dl pinjenötter
100 g tunt skivad salami
1 burk grillad paprika i olja, i olivolja, 200 g alt. en grön paprika
2 dl rucolasallad, grovhackad
100 g getost på rulle
3 st ägg
250 g kesella
1 dl mjölk
0,5 tsk salt till fyllningen
1 krm nymalen peppar

Gör så här:
Pajskalet:
1 Häll mjöl och salt i matberedarens skål. Tillsätt det kalla smöret i små kuber. Mixa snabbt hop till en smulig massa, eller använd fingertopparna.
2 Tillsätt vattnet och mixa snabbt ihop till en degboll. Låt degen vila i kylen i en plastpåse cirka 1 timme, då går det lättare att kavla eller trycka ut degen i formen och den färdiga pajen blir sprödare.
3 Kavla eller tryck ut degen i en osmord pajform, gärna med löstagbar kant, som mäter 24–26 centimeter i diameter. Nagga pajbottnen med en gaffel. Ställ in formen 30 minuter i kylen eller 10 minuter i frysen. Då halkar degen inte lika lätt ner i formen under gräddningen.
4 Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen 10–12 minuter.

Fyllningen:
1 Gör pajdegen. Kavla eller tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant som mäter cirka 26 centimeter i diameter. Förgrädda pajskalet.
2 Sätt ugnen på 200 grader.
3 Rosta pinjenötterna i en torr och het panna. Strimla salamin. Låt paprikan rinna av.
4 Fördela salami och paprika i det förgräddade pajskalet. Strö över rucolasallad, pinjenötter och smulad getost.
5 Vispa ihop ägg, kesella, mjölk, salt och peppar. Häll äggstanningen i pajskalet.
6 Grädda pajen i mitten av ugnen tills fyllningen stannat och pajen har fin färg, cirka 40 minuter.


Servera pajen tillsammans med en god sallad!
.
.
.

.




Igår var det äntligen dags att gå och lyssnade på Mia Skäringer. Jag blev glatt överraskad över att hon var så duktig på att sjunga!

Kram


4 kommentarer:

MÅ Gott sa...

Mia Skäringer skulle jag också vilja lyssna till!

Jag tror att jag föråt mig på getost för några år sedan för nu har jag så svårt att äta det. Synd för då tyckte jag att det var väldigt gott.

mumsfillibaba sa...

Såg Mia för några veckor sedan. Hon är ju grym!! Tårar och skratt och fantastiskt duktig på att sjunga. Det hade man kanske inte väntat sig.

Vilken paj!!! Gott gott!!

Lotta sa...

Gott! Men jag gjorde den, min vana trogen, utan paj – typ. Dvs LCHF-style. Nästa gång tror jag dock jag ska prova med soltorkade tomater istället för paprikan.

Mor-Mia sa...

Tack för tipset Lotta. Kan tänka mig att soltorkade tomater skulle göra sig riktigt bra!!!