Sök recept här!

söndag 11 juli 2010

Syrénblomsglass


.

När syrénerna blommade som mest passade jag även på att göra glass. Glassen fick en mjuk fast ändå fräsh smak. För bäst resultat så ska man nog göra den i en glassmaskin, men det hade inte jag.
Receptkälla: söta saker

2 dl lila syrénblommor (1½ dl till kokning, ½ dl till frysning)
1 dl socker
2 ägg
2½ dl mjölk
2 dl vispgrädde


Gör så här: Skölj syrénblommorna och plocka loss dem från klasarna (bara de lila små blommorna ska med). Vispa ägg och socker och rör ner det tillsammans med mjölken i en stor kastrull. Mät upp 1½ dl av blommorna och rör ner i kastrullen. Sjud under omrörning tills smeten tjocknat.

Sila bort blommorna, låt svalna något och rör ner grädden (ovispad). Rör ner de kvarvarande blommorna (½ dl) i smeten (kan uteslutas om man vill, det är mest för att glassen ska bli lite vackrare). Häll upp allt i en plastburk med lock. Frys i 3-4 timmar.

Ta fram en stund före serveringen och garnera med t.ex färska eller kanderade syrénblommor. Jag använde en kvist citronmeliss och färska jordgubbar.
Om någon av er ska på dop, namngivningskalas, gratulera något födelsebarn eller nyfödd så kan jag verkligen rekommendera att vara med i min utlottning av den här fina orginalmålade barntavla. Klicka här för att komma till tävlingen eller scrolla nedåt!

Kram1 kommentar:

Cecilia sa...

Så härligt med syrénglass! Jag hann inte testa det i år, men har lite syrénsocker kvar att njuta av i alla fall. Och lite rosor. Rosenglass, eller -sorbet, det kanske kan funka? =)