Sök recept här!

söndag 4 juli 2010

Havsöring i ugn


.

Igår åt vi en fantastiskt god fiskmiddag. Det var min kära vän Lars som hade varit så snäll och fiskat upp en stor havsöring. Det är allt något speciellt med färsk fisk.
Efter instruktioner av storfiskarn själv tillagade vi den på följande sätt:
.
Räcker till ca 6 portioner:
ca 1kg Havsöring
smör
grovsalt
sv.peppar
.
Romsås:
2dl creme fraiche
1 rödlök
1 burk röd caviar
citronpeppar
havssalt
en gnutta pressad citron

Smörstekt sparris:
Färsk sparris
smör
havssalt

Tillbehör:
Kokt färskpotatis
Färsk dill
.

.
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Skär av huvudet av fisken och ta ut den. Tvätta rent och torka torrt. Gnid in fisken med salt och peppar och skiva smör och lägg i. Lägg på ugnsfast form och täck med folie. Ställ in i ugnen ca 45-60 minuter. Fisken är klar när skinn och ben släpper fint från köttet.
Hacka rödlöken fint och blanda med resterande ingredienser till romsåsen. Krydda och smaka av, ställ kallt tills servering. Skär bort det nedersta på sparrisen och stek den i smör, strö över flingsalt. Koka potatisen och strö över färsk dill.
Dra bort skinn och ben medans fisken är varm och servera tillsammas med romsås, potatis och smörstekt sparris. Jag använde även skyn från fisken som lite extra sås.

Helgen har spenderats vid havet och en av kvällarna hade vi riktig skaldjursfrossa, åh vad gott det var!Romsåsen som blev över från lunchen passade utmärkt till skaldjuren.
.
Kram

1 kommentar:

KarinW sa...

Åh vilken lyx med den firren och sedan skaldjuren på det! Nu är jag avis!
Ha det fint i sommarvärmen/Karin