Sök recept här!

måndag 12 juli 2010

Röd vinbärssaft med vanilj & kanelIgår kokade jag vinbärssaft (i värmen..) för första gången. Om ni liksom jag aldrig varit något stort fan av vinbärssaft, då ska ni prova den här. Själv kunde jag inte låta bli att testa den här smakkombinationen och den blev jätte god. Vaniljen gör att saften får en rund och lagom söt smak.
Receptet hittade jag i tidningen Året runt, men jag har ökat mängden vanilj.

Till ca 1 liter:
2 liter röda vinbär
4 dl vatten
1,5 vaniljstång
1 kanelstång
6 dl strösocker

Gör så här:
Lägg bären i en gryta och häll på vattnet. Klyf vaniljstängerna på längden och skrapa ur fröna i grytan. Lägg ner själva vaniljstängerna och kanelstången. Koka upp och sjud under lock ca 10 minuter. Kläm bären mot grytans kant med en slev så att saften pressas ur. Häll upp bärmassan i en silduk och låt den självrinna ca 30 minuter.

Skölj ur grytan häll tillbaka saften. Tillsätt sockret och låt saften koka några minuter under omrörning så att sockret löser sig. Ta grytan från plattan och skumma av noga. Häll upp saften på varma, rena flaskor. Fyll ända upp och sätt på lock eller kork och låt saften kallna. Förvara saften mörkt och svalt eller i kylskåp.

I år är jag lite före bärsäsongen, men har man som jag lite vinbär från förra säsongen i frysen så är det bara att ta upp och koka saft!
Den här saften blir perfekt till nästa gång jag och Amanda går på picknick, men det blir nog lite svårt att få ner saftflaskan i picknickkorgen :)Det här receptet passar jag även på att anmäla till månadens blogg på Matfeed där jag lägger upp en del av mina recept. Månadens tema är sommar och då tycker jag att hemmagjord vinbärssaft passar perfekt!


Söta saker

Hos bloggen söta saker är månadens tema "två smaker" och gärna någon ny smakkombination. Därför tycker jag att den här saften även passar till det temat. Vinbär, vanilj och kanel har jag aldrig använt ihop förut, men det var en höjdare!


Kram

4 kommentarer:

Karin W. sa...

Det är så trist att det inte ser ut att bli just några vinbär hos mig i år. Speciellt svartvinbärsbuskarna ser ut att ha farit illa. Det var massor av blommor i mitten av juni och strax före midsommar blev det en köldknäpp en natt med flera minusgrader.

Remsan sa...

Jag får väl se om jag får ha några vinbär kvar på buskarna tils de hunnit mogna. Barnen (inte bara mina) har en tendens att plocka dem innan.
Lät som en spännande smaksättning på saften.

Mamma Mimmi sa...

Saften låter fantastiskt god! Mina buskar trilskades i år, men när du säger det finns det ju faktiskt ett par påsar från förra säsongen i frysen - mot saftgrytan!

Anonym sa...

Åh va gott! Länkar till ditt recept p min blogg. Hoppas det är ok!
/malin