Sök recept här!

måndag 19 juli 2010

Rågknäckebröd med en ny touchIdag har jag bakat det goda rågknäckebrödet, men för att ge det lite extra karaktär penslade jag på lite olivolja och strödde rökt flingsalt över.
Här kommer ett lite omarbetat recept:
.
16 Portioner
100 g Smör
5 dl Vatten
50 g Jäst
1 tsk Salt
3 dl Sportgryn (havre & råg)
13 dl Rågsikt
.
Pensling:
olivolja
flingsalt "smoked"
.
Gör så här:
Smält smöret i en kastrull. Häll på vattnet och värm fingervarmt. Smula ned jästen i en bunke. Häll på lite degspad och rör så jästen löser sig.

Tillsätt resten av degspadet, salt, grynen och ca 1 liter av mjölet. Arbeta degen smidig. Låt den jäsa under bakduk ca 30 minuter.
Arbeta in 2 dl mjöl, spar resten (1 dl) till kavlingen.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i 16-18 bitar. Kavla ut -tunt- till runda kakor ca 20 cm i diameter.
Kavla först med vanlig kavel och sedan med kruskavel eller nagga med gaffel. Pensla på lite lätt med olivolja, det behöver inte täcka överallt utan hellre för lite än för mycket. Strö över rökt flingsalt och grädda i 275 grader i mitten av ugnen, i ca 8 minuter. Låt kakorna kallna på galler utan bakduk. Förvara dem torrt..
Till servering av knäckebröden gjorde jag en enkel "gubbröra" som blev en lyckad kombination. Själv uteslöt jag ansjovisen, men det är ju en smaksak.

.
Kram


Inga kommentarer: