Sök recept här!

söndag 14 februari 2010

Kycklinggryta med primörer



Idag delar jag med mig av en kycklinggryta som jag verkligen gillar. Den har blivit ett sådant recept som är trevligt att ta fram lite då och då under året!
Receptkälla: Allt om mat
Till 4 personer:
1 hel kyckling (ca 1½kg)
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
2 msk curry
1 kruka timjan
1 ½ tsk salt
2 dl torrt vitt vin
1 dl drickfärdig äppeljuice
2 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
2 dl vispgrädde
ev. 2 msk maizena majsstärkelser
Vårprimörer:
8 gröna sparrisar (100g)
16 knippmorötter
8 rädisar
150g sockerbönor
Garnering:
Färsk körvel
Tillbehör:
pressad potatis eller ris

Gör så här:
SKör bort låren och vingarna på kycklingen. Skär låren i två bitar. Dela kycklingen på längden och skär bröstet i bitar. Det är viktigt att försöka få alla bitar lika stora. Salta och peppra dem.
Skala och skiva löken. Skala och finhacka vitlöken. Bryn kycklingen i olivolja tillsammans med lök, vitlök, curry, timjan och salt. Tillsätt vin, äppeljuice, vatten, buljongtärning och grädde. Låt sjuda under lock tills kycklingköttet känns mört, 20-25 minuter. Red ev av med majsstärkelse utrörd i vatten.
Anasa sparris, skala morötter och halvera rädisorna. Koka upp lättsaltat vatten. Koka grönsakerna var för sig, morötter ca 5 min, sparris och sockerbönor ca 3 min och rädisor knappt 1 minut. Lägg grönsakerna direkt i kallt vatten så att kokningen avstannar.
Ta upp 2 dl av currybuljongen ur grytan och skumma den med en mixerstav. Blanda ner grönsakerna i kycklinggrytan och hetta upp. Toppa med skummet och garnera rätten med körvel. Servera rätten med pressad potatis eller ris.




Idag har vi varit ute i det sköna vädret och åkt spark och stjärtlapp, hur underbart som helst!
Gulliga Jenny kom förbi med en kanin till Amanda, som nu har tre stycken totalt och hon är lika förtjust i de allihop: Ninis, Kalle och nu nytillskottet Stampe.
Själv fick jag en jättefin tulpanbukett som nu pryder vårt hem, tusen tack än en gång vännen!


Kram


3 kommentarer:

Jenny sa...

Tack själv för produkterna! Måste ju tillägga att jag smakat kycklingrytan och den är riktigt god! Puss

Hallon & Blåbär sa...

Aha, en riktig vårgryta känns det som, ljuvligt =)

pepperkverna sa...

Delikat! Hege