Sök recept här!

måndag 4 januari 2016

Nyår 2015


Nyår 2015 firade vi tillsammans med våra grannar och bättre start på det nya året kunde vi inte ha fått



Jag och Patrik lagade förrätten och den bestod av musselsoppa, hembakat bröd och vispat smör. Tyvärr glömde jag att ta fram smöret i tillräckligt god tid så det var lite hårt.. men men inte lätt att tänka på allt och i övrigt blev det lyckat.

Här kommer receptet på blåmusselsoppan om det är någon som vill prova den nu till Trettondagsafton!

Ingredienser:
räcker till ca 4 portioner
1 nät blåmusslor
fänkål
3 vitlöksklyftor
schalottenlök
1 knippe persilja
5 dl Vispgrädde
Vitt matlagnings vin
Salt och peppar

Gör så här:
Lägg musslorna i kallt vatten. Skrubba dem med en svamp eller borste. Ta bort de musslor som inte stänger sig i vattnet.
Ta fram en stor gryta och lägg i finhackad lök och fänkål. Fräs lite lätt i smör. 
Tillsätt en skvätt vitt vin (ca 1 dl) och grädden. Låt koka upp och sjuda några minuter. 
Lägg i en näve persilja och smaka av med salt och peppar (salta inte för mkt då musslorna även ger lite sälta).
Mixa såsen med en stavmixer så att det blir lite skummig. Hit går att förbereda!
Vid servering: Koka upp såsen och lägg i musslorna och låt sjuda under lock i ca 7 min. 
Smaka av med ev. mer vin samt salt och peppar.

Strö över färsk persilja vid servering!




Grannarna bjöd på älgkalvfilé och rådjurslår med ungsrostad potatis, pepparsås och grönsaker till huvudrätt. Det var såå gott så jag tog dubbla portioner :)



Vi fick även en god citrussallad till, som lättade upp måltiden och gjorde den extra fräsch!



Till efterrätt körde vi på två  favoriter. Dumlebrûlee och vaniljpannacotta med limemarinerade blåbär. Gott gott, men det hade kanske räckt med en..

Nu ser vi fram emot ett helt nytt år med nya möjligheter!!!

Kram


Inga kommentarer: