Sök recept här!

onsdag 17 juli 2013

Turbobaugetter


Bröd är något som jag brukar baka mycket på semestern och i år är inget undantag. Igår bakade jag de här snabbakade baguetterna som är otroligt goda. Jag har tipsat om de förut, men här kommer en påminnelse. Perfekt att fylla med goda pålägg och ta med till stranden, som vi gjorde igår kväll.

Ingredienser:
ca 9 baugetter
1 pkt jäst
1 liter fingervarmt vatten
4 tsk salt
2 tsk socker
2 msk rapsolja
ca 22 dl vetemjöl special (man kan ev. byta ut lite av mjölet till en grövre mjölsort)

Gör så här:
Smula jästen i en bunke, värm vattnet till fingervarmt. Häll lite vatten över jästen och rör tills den löser sig. Tillsätt resten av vattnet, salt, socker och olja. Rör ner nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen.
Bearbeta degen med degkrokarna på elvispen 5 min.
Jäs degen övertäckt på ett varmt ställe gärna i närheten av ugnen, 25 min.
Sätt på ugnen på 275 grader. Ställ in en plåt längst ner i ugnen.
Ta upp degen på lätt mjölad arbetsbänk. Skär degen i 9 bitar med mjölig degskrapa o forma med mjöliga fingrar till vridna baguetter lika långa som plåtens kortsida. Lägg över bröden på plåtar med bakplåtspapper. Jäs baguetterna övertäckta 15 min.
Grädda baguetterna mitt i ugnen ca 10 min tills de fått färg. Släng in 1 dl vatten på den tomma plåten efter ca 1 min. Stäng luckan fort efteråt.
Saknar man varmluft på sin ugn kan man behöva ta ut plåten en stund på slutet för att baugetterna ska få färg undertill.
Lägg upp baguetterna på galler. Låt svalna före servering.

Kvällsmat på stranden kombinerat med kvällsdopp i det blå var uppskattat av både stora och små!

Kram


Inga kommentarer: