Sök recept här!

fredag 27 augusti 2010

Lavendelmacaroons med vaniljsmörkräm


.
I veckan bakade jag macaroons igen, fast med en ny smak kombination. Jennie som har bloggen Kalasgott har fått pris för dessa, så därför var jag bara tvungen att testa!
De var väldigt goda och har gått hem hos alla som hittills har fått smaka och här kommer receptet:
.
Receptet ger ungefär 30-40 Macarooner
Macaroons
150g fint, fint malen mandel
150g florsocker
2 msk fint malda torkade Lavendelblommor
120g äggvitor, uppdelat i två skålar
35g socker
150g socker till sockerlag
50g vatten till sockerlag
ev. Karamellfärg
.
Gör så här:
Blanda mandel, siftat florsocker och malda lavendelblommor i en skål. Vispa upp 60 gram äggvita till ett mjukt skum och tillsätt 35 gram socker under vispning. Blanda socker och vatten till sockerlagen låt koka tills temperaturen nått 118 grader på en godistermometer. Under vispning på låg fart, häll sockerlagen i marängsmeten. Detta måste göras ganska snabbt annars stelnar sockerlagen i kastrullen. Vispa marängen på medium/hög fart tills den kallnat helt och blivit glansig, detta tar ca 10-15 minuter. Rör i 60g äggvita och ev. några droppar karamellfärg i mandel och florsockerblandningen. Vänd ned den italienska marängen och rör försiktigt ihop till en jämn smet med en slickepott. Var försiktig så du inte mixar för mycket, smeten ska vara trögflytande. Fyll en spritspåse och spritsa ut små rundlar på en bakplåtspappersklädd plåt. Smeten ska flyta ut något efter ett tag och bli slät på ytan. Om den lämnar små toppar från spritsen, slå plåten mot bordet några gånger så slätar den till sig. Låt macaroonerna vila 30 min och grädda de sedan i mitten av ugnen i 160 grader, ca 8-12 min.

Obs. Vad du än gör - använd inte varmluft när du gräddar macaroonerna, då spricker de på ytan!!

Vaniljsmörkräm
200g Smör
3 dl Florsocker
1 Vaniljstång, urskrapad
1 Äggula

Gör så här
Vispa alla ingredienserna tills det blir en jämn och slät kräm. Spritsa på en klick av smörkrämen på hälften av kakorna och lägg sedan ihop dem. Förvara macaroonerna i kylen..
Ikväll ska vi ha Indisk afton hemma hos oss, så just nu står naanbröd på jäsning, smink och kläder håller sig till temat, namnskyltar på hindi är skrivna... osv.
.
Kram

Inga kommentarer: