Sök recept här!

söndag 1 maj 2011

Frusen citron- och apelsincheesecake


Den här cheesecaken bjöd jag också på i fredags och det var en god och fräsh variant på traditionell cheesecake. Allt kan göras i förväg och läggas i frysen i god tid förutom det översta skiktet.
Receptet har jag hittat på Allt om mat.

Ingredienser:
Botten:
200 g digestivkex
75 g smör

Fyllning:
5 gelatinblad
5 äggulor
5 dl vispgrädde
3,2 dl florsocker
500 g färskost (naturell cream cheese)
1,5 dl färskpressad citronsaft

Geléglasyr:
3 dl färskpressad apelsinsaft
2 gelatinblad

Gör så här:
Botten: Smält smöret, krossa kexen och blanda dem samman. Tryck sedan ut i en form med avtagbar kant, ca 26 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen på 175 grader, ca 5 minuter.

Fyllning: Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter. Vispa grädden lätt. Vispa äggulor och florsocker fluffigt ca 5 minuter. Pressa citronerna. Häll ½ dl av citronsaften i en kopp och lägg i gelatinbladen utan att krama ur dem. Smält i micron på låg effekt. Blanda sedan med resten av citronsaften.
Vispa färskost och äggblandning, tillsätt sedan grädde och citronsaft och rör (ej vispa) till en luftig smet.
Klä kanterna på formen med plastfolie (så att det är enkelt att lossa dem sedan) och häll i citronsmeten.
Ställ i frysen minst 2 timmar.

Geléglasyr: Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter. Pressa apelsinerna. Häll ½ dl saft i en kopp och lägg i gelatinet utan att krama ur dem. Smält i micron på låg effekt. Blanda sedan med resten av apelsinsaften. Ta upp cheesecaken ur frysen och häll över apelsingalsyren.
Låt stå i kylskåp ca 2 timmar.
Lossa kanterna från formen och dekorera med något trevligt!
.
.
.







Valborg firades bland annat med lite grill och vacker utsikt, sämre kan man ha det.. :)
Kändes helt ok att sitta här och äta med havet i bakgrunden. Nu längtar jag än mer till sommaren då vattnet är varmt och man kan ta sig ett dopp!
 
Kram

5 kommentarer:

Erika - Bakglädje sa...

Tårtan ser jättegod ut. Det receptet spar jag.

Cupcakesfluffan sa...

Cheesecake är så gott :-)

Remsan sa...

Vilka fina desserter/tårtor du lägger upp!

Kristian sa...

Vilken fin utsikt från terassen! Täänk om det stället var till salu då hade jag lagt ett jättehögt bud! :)

Mor-Mia sa...

Kristian: Du får väl lägga ett bud på stugan så lovar jag att framföra det till ägaren :)