Sök recept här!

måndag 16 maj 2011

Lingonkolakakor


Lingon och kola är en sådan god kombination. Förutom att det tog en stund att klä formarna med deg, så var det här ett rikgtigt lyckat recept!

Ingredienser:
ca 16 st
150 g smör
2 msk socker
3 dl mjöl
3 dl havregryn
1 äggula

Fyllning: 2 dl lingonsylt (eller ev. annan sylt)

Kolasmet:1 1/2 dl grädde
3/4 dl socker
3/4 dl ljus sirap
1 1/2 msk smör
1 1/2 tsk vaniljsocker

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Kör ingredienserna till pajdegen i en matberedare eller arbeta ihop dem för hand.Kavla ut den till en tunn platta. Tryck ut rundlar och lägg i små aluminiumformar. Spara ca 1 dl deg. Förgrädda formarna ca 8 min. Lägg i ca en rågad tesked sylt i varje form.

Blanda ihop ingredienserna till kolasmeten i en kastrull och låt småkoka ca 20 min under omröring. Häll lite kolasmet i varje form och smula resterande deg över kakorna.
Grädda ytterligare 10-12 min.



Servera kakorna som de är eller med en klick vispad grädde eller vaniljvisp till.
.
.
.
.






Här gör vår lilla kompis sin favoritsyssla, nämligen äter. Han är ett riktigt litet matvrak, men ett väldigt gulligt sådant..

Kram

6 kommentarer:

Remsan sa...

Några liknande kakor har jag testat. Blev jättegoda. Som små pajer.

Karin W. sa...

Det är verkligen underbart gott med sura lingon och söt kolasås. Varm kolasås och djupfrysta lingon är en enkel dessert men ack så god. I like!

Jenny sa...

Så goda kakor! :)
Mums

MÅ Gott sa...

Lingon och kola är verkligen en urgod kombo!

Anonym sa...

Gjorde dessa till midsommardagsdessert och de blev hur uppskattade som helst! Tack för ett grymt bra recept! Lite pillrigt var d och jag fick både deg och kolasås över men det gjorde inget, de blev en stor paj som fylldes med rabarber istället för lingon, lika gott d :) /Åsa

Mor-Mia sa...

Hej Åsa,
Kul att du gillade lingonkakorna!!
Kram Mia