Sök recept här!

lördag 11 maj 2013

Tekakor med graham och fullkorn


Imorse bakade jag tekakor till frukost. Den här gången använde jag vetemjöl special fullkorn och tillsatte även lite grahamsmjöl. Varianten med endast vitt mjöl är nog snäppet godare, men de här kändes nyttigare, så betyget blev detsamma.
Trots att brödet endast jäser ca 25 minuter totalt så blir det luftigt och fint. Perfekt på morgonen när man vill ha färskt bröd snabbt!

Ingredienser:
50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
2 msk sirap
1 tsk salt
1 dl grahamsmjöl
ca 9 dl vetemjöl special fullkorn

Gör så här:
Smält smöret och häll på mjölken. Värm till fingervarm temperatur. Smula jästen i en bunke och häll över lite av vätskan och rör tills jästen löst sig. Tillsätt resten av vätskan, sirap, salt och mjölet. Ta lite mjöl i taget och rör tills degen känns smidig och lite kladdig.
Låt jäsa under duk i 15 minuter.
Sätt ugnen på 225-250 grader.
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 16 delar. Rulla till runda bollar och platta ut dem i handen. Lägg dem på en plåt och nagga dem med en gaffel.
Låt jäsa under duk 5-10 minuter.
Grädda mitt i ugnen i ca 6 minuter. Låt svalna på galler under bakduk och servera ljumna.

Bröden går bra att frysa och tina upp!


Vi har precis varit iväg på en mysig minisemester vid kusten. Alltid lika skönt att få andas lite havsluft. En eftermiddag hade vi en mysig fika och spelstund i vårt uterum. Jag älskar alla spel som går ut på att förklara ord och i present av min kompis Jenny fick Amanda just ett sådant spel. Alias för barn. Hur roligt som helst att kunna spela det med sin dotter!
Amanda läste och förklarade orden med bravur :)

KramInga kommentarer: