Sök recept här!

måndag 5 oktober 2009

Hirsbiffar med feta och soltorkade tomater

Idag delar Per återigen med sig av sin goda mat. Alltid lika spännande att se vad han har hittat på!



Hemma igen efter en hel vecka utan matlagning!
Masesgården var ett riktigt fint ställe, många intressanta föreläsningar och andra aktiviteter, härliga promenader och mycket och god mat. Kanske lite för mycket, det är lätt att överäta när man vill prova allt! Dags att återgå till normala portioner. Idag åt vi hirsbiffar med fetaost och soltorkade tomater, något jag inte gjort på länge konstigt nog för de är väldigt goda.

Detta behövs för ca 20 goda biffar:
2 dl hirs
buljong
3/4 dl kesella
1 ägg
1 dl ströbröd
1 rödlök
ca 150 g fetaost
ca 10 soltorkade tomater
örtsalt


Gör så här: Blötlägg hirsen över natten, häll av vattnet och låt hirsen rinna av. Koka upp 5 dl buljong, häll i hirsen, sänk värmen och låt sjuda i 20 minuter eller tills all buljong har kokat in.
Soltorkade tomater brukar jag köpa naturella i påse, ej den marinerade varianten. Man kan använda vilket som, men jag tycker att det är tillräckligt mycket smak i den naturella. Koka bara upp vatten och häll över tomaterna några timmar innan användning, så blir de mjuka och fina och väldigt smakrika.
Låt den kokta hirsen svalna av innan du blandar med kesella, ägg och ströbröd.
Finhacka rödlöken, tärna fetaosten, finhacka de torkade tomaterna och rör ner alltsammans i hirsblandningen. Smaka av med salt, forma biffar och stek dem gyllenbruna på medelvärme.

Till detta är det gott med kokt potatis och denna sås:

Till 4 personer:
3 dl grädde
2 dl vatten
1 buljongtärning
1 msk idealmjöl eller maizena majsstärkelse
1 msk citronsaft
2 tsk fransk senap
1 tsk dragon
2 msk persilja
salt


Gör så här: Blanda samman grädde, vatten och buljong i en kastrull och koka upp. Red med idealmjöl eller maizena.
Tillsätt dragon, citronsaft och senap och koka i några minuter. Tillsätt hackad persilja och salt om det behövs.
Servera alltsammans med någon för årstiden passande sallad!


Igår hade jag och Amanda en riktigt höstig promenad med vår favorit Lisa. Vi hade även sällskap av tre fyrbenta som tyckte att det var kalas att få komma ut på en 2 timmars promenad!
Vi fick ett antal goa skratt åt Hagges race och kängurhopp, ja det är sant som det sägs "en riesen blir aldrig vuxen"...
Tyvärr glömde både jag och Lisa kameran.

Kram


1 kommentar:

Hallon & Blåbär sa...

Hirs är något jag aldrig testat och har ingen aning om vad det smakar, men resten av receptet låtr riktigt gott så man borde nog ta och testa.