Sök recept här!

måndag 26 oktober 2009

Mungbönsbiffar



Måndag = Per Hallberg!

Denna gång blir det goda biffar!
Nyttiga, goda och väldigt enkla att göra är dessa biffar med få ingredienser, endast mungbönor och purjolök. Koka lite potatis och gör en god sås (t.ex. den kalla sås jag ger förslag på) till eller bara potatismos och sallad. Det gäller bara att planera noga eftersom bönorna skall blötläggas några dagar innan. Gör en dubbel sats och frys in det du inte äter upp. Lika enkel som populär bjudmat!
.
Mungbönsbiffar
2 dl torra mungbönor
1 dl hackad purjolök
örtsalt
olja att steka i

.
Gör så här:
Blötlägg bönorna i tre dygn (byt vatten varje dag).
Sila av blötläggningsvattnet och mixa bönorna i en matberedare till en jämn smet.
Blanda ner purjolöken och krydda med örtsalt, kanske en finhackad vitlök eller lite vitpeppar.
Häll olja i en stekpanna, klicka ner bönsmeten och stek en stund på varje sida tills de blir gyllenbruna.

Den goda kalla såsen:
ca 1½ dl crème fraiche och ½ dl gräddfil
½ dl majonnäs
½ msk honung
½ msk senap
½ äpple
2 msk finhackad lök
2 msk hackad dill
2 msk kapris
smörgåsgurka
salt
ev. peppar

Gör så här:
Rör samman crème fraiche, gräddfil, majonnäs, honung och senap.
Kärna ur, skala och hacka äpplet i små fina tärningar. Skär gurkan likadant.
Blanda ner äpple, gurka, lök, dill och kapris i såsen. Salta och ev. peppra.
Såsen kan mixas om man vill ha den helt slät, den är dock godast som den är, tycker jag.
Ha de bra /Per


var jag tillbaka efter en skön helg vid havet.
I bilen hem har vi sjungt "med en enkel tullipan på bemärkelsedan.." ett antal gånger, för ingen har väl missat att min älskade Amanda har namnsdag idag?!

Kram


2 kommentarer:

Jenny sa...

Är det dessa biffar som Berit tar upp från frysen lite då och då som hon sedan äter till lunch på jobbet?

Berit sa...

Nej, dessa har jag inte smakat ännu. Däremot har jag haft nöjet att avnjuta kesobiffar och hirsbiffar och det var mycket gott. Perfekt att ha som reserv på jobbet när man inte orkat laga något själv.