Sök recept här!

tisdag 26 februari 2013

Nutellasemifredo med krispig marängI söndags firade jag min födelsedag som egentligen är imorgon. Årets tårta blev den goda nutellasemifredon. Den här gången valde jag att utesluta köpemarängerna och istället baka egna med vårgårdaris. Resultatet blev mycket godare!

Ingredienser:
ca  8-10 port
2 marängbottnar 
4 ägg
2 msk strösocker
5 dl vispgrädde
1 burk Nutella (ca 400 g)

Maräng:
4 äggvitor
2,5 dl socker
4 dl Vårgårda ris

Gör så här:

Maräng: Vispa 4 äggvitor hårt. Blanda försiktigt i 2,5 dl socker och 4 dl ris. Rita av en bakform med avtagbar kant på två stycken bakplåtspapper.
Klicka ut smeten inom cirklarna och grädda i 55 minuter i ugnen i 150°. Om ni har varmluftsugn går det bra att baka båda plåtarna samtidigt. Om inte, får man baka en i taget i nedre delen av ugnen. 

Semifredo:
Separera äggens gulor från vitor. Det är viktigt att både skål och visp till vitorna är rena. Vispa vitorna till ett fast skum med 1 msk socker. Vispa gulorna luftiga med 1 msk socker och vispa grädden för sig.
Klä en form med glapack och lägg i en marängbotten. Krossa den andra och lägg åt sidan. Vänd varsamt ihop äggvisp, grädde, vitorna, den krossade marängen. Ringla ner Nutellan (värm den lite i micron så den blir lite rinnig) så att det blir ränder i smeten. Fyll upp smeten i formen över den hela marängbottnen och täck med plastfolie.
Frys tårtan i minst 4 timmar innan servering, gärna över natten. Ta ut tårtan ca 15 minuter innan servering.
Servera tillsammans med tinade hallon!Patriks mamma hade med sig goda äppelchips som hon hade gjort själv. Lövtunna chips kryddade med kanel.

Kram1 kommentar:

JENNYS MATBLOGG sa...


Nutellasemifredo är såå gott! :-)
Fin bild också.