Sök recept här!

torsdag 23 februari 2012

Matig fisksoppa, tebröd och hallonglasstårta

Dagens torsdags lunch bestod av alla de här godsakerna. En riktigt god fisksoppa, nybakat gott bröd och en smarrig glasstårta till efterrätt!




Tebröd från Australien

Ingredienser:
5 dl mjölk
1 dl linfrön
1,5 dl havregryn
50 g jäst
2 dl creme fraiche
1 tsk salt
3 msk ljus sirap
1 tsk bakpulver
10 dl vetemjöl

Gör så här:
Koka gröt av  3 dl mjölk, linfrön o havregryn. Värm 2 dl mjöl till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och häll över lite av mjölken. Rör till jästen löst sig och tillsätt resten av mjölken, gröten, creme fraiche, salt, sirpa, bakpulver o nästan allt mjöl. Spara lite till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa i 40 min. Kavla ut till ca 2,5  cm tjock kaka o ta ut runda kakor med ett mått ca 8 cm i diameter.  Nagga brödet och lägg på baklåtspapper. Låt jäst i  ca 15 minuter. Grädda i 225 grader i ca 12 minuter, låt de kallna på galler.





Kristers matiga fisksoppa

Ingredienser:
 400 – 500 g blandad fisk
Ca 1 dl skalade räkor
Ca 0,5 dl vitt vin
4 -5  potatisar
500g krossade hela tomater
Ca 8 dl fiskbuljong ( görs från två buljongtärningar)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 dl grädde
Timjan
Salt
Vitpeppar

Gör så här:
1.       Skala och hacka löken samt tärna potatisen och fräs ihop ca 7-8 min.
2.       Häll på fiskbuljong,  grädde, vittvin och  krossade tomater. Pressa i vitlök och krydda med timjan, salt och vitpeppar. Låt koka ca 8 -10 min.
3.       Lägg i fisken och koka och låta koka ytterligare ca 6-7 min. Kolla så att potatisen är klar.
4.       Lägg i räkorna och låta koka max 2 min. så inte räkorna blir sega.
Kan med fördel serveras med toppning gjord av creme fraiche och saffran.






Hallonglasstårta

Ingredienser:
2st marängbottnar
5 dl grädde ( vispas hårt)
Rör ihop medanstående i egen bunke
1,5 dl socker
3 äggulor
200 gram hallon ( går jätte bra med 5 passionsfrukter också)

Gör så här:
Rör sedan ihop med grädden. Lägg en botten i en bakform med löstagbara kanter, lägg på hälften av smeten, lägg på nästa marängbotten och lägg på resten av smeten. Ställ in i frysen.

Frys minst 1 dygn, ta upp ca 30  min innan servering


Riktigt gott var det och det var nog ingen som gick från bordet hungrig!!!








Idag har jag fått äran att träffa den här lille godingen. Endast två veckor gammal och redan söt som socker. Föräldrarna upp i dagen!

Kram


2 kommentarer:

Vardag och flärd sa...

Åh, härliga recept!
Kram Eva

Linda och Sven sa...

Grattis på födelsedagen! önskar vi alla i Bredared