Sök recept här!

söndag 25 september 2011

Chokladmacaroons med espressofyllning


Idag har jag bakat en ny variant av macaroons. Jag kände att jag behövde friska upp minnet lite inför helgens kommande macaroonkurs. Jag har länge varit nyfiken på att använda en fyllning med kaffesmak, så det fick det bli idag. Resultatet blev gott!!!

Ingredienser:
ca 30-35 Macaroons
150g Mandel, finmalen
150g Florsocker
25g Kakao
120g Äggvitor, uppdelat i två skålar
35g Strösocker
150g Strösocker, till sockerlag
50g Vatten, till sockerlag

Gör så här

Blanda fint malen (går även att mixa den) mandel, siktat florsocker och kakao i en bunke. Vispa upp 60 gram äggvita till ett mjukt skum och tillsätt 35 gram socker under vispning.
Blanda socker och vatten till sockerlagen låt koka tills temperaturen nått 118 grader på en termometer. Under vispning på låg fart, häll sockerlagen i marängsmeten. Detta måste göras ganska snabbt annars stelnar sockerlagen i kastrullen.
Vispa marängen på medium/hög fart tills den kallnat helt och blivit glansig. Detta tar ca 10-15 minuter.
Rör i 60g äggvita i mandel, florsocker- och kakaoblandningen. Vänd i den italienska marängen och rör ihop till en jämn smet med en slickepott. Var försiktig så du inte mixar för mycket, smeten ska vara trögflytande. Fyll en spritspåse och spritsa ut små rundlar på en bakplåtspappersklädd plåt.
Smeten ska flyta ut något efter ett tag och bli slät på ytan. Om den lämnar små toppar från spritsen, slå plåten mot bordet några gånger så slätar den till sig.
Låt macaroonerna vila på plåten i minst en halvtimma.
Grädda dem sedan i mitten av ugnen i 150 grader, ca 11-14 min.
.
.

.

Espressokräm

2 dl Vispgrädde
1 enkel Espresso
200g Vit choklad, finhackad
40g Mjölkchoklad, finhackad
Kokos till dekoration

Gör så här

Koka upp grädde och espresso. Häll grädden över chokladen och rör om så att chokladen smälter och krämen blir jämn och fin. Låt krämen stå och stelna i kylskåp - minst 4 timmar. Om fyllningen fortfarande inte stelnat så går det bra att vispa med elvisp.
Spritsa eller klicka ut fyllningen på hälften av macaroonerna och lägg ihop med de ofyllda locken. Rulla kanterna i kokos och förvara kallt.
.
.
.
.
.
Igår hade vi en fantastisk dag ute i solskenet. Bland annat var vi och såg en fotbollsmatch. Tyvärr vann  inte laget vi hejade på, men vi hade trevligt ändå med bullar och saft.
.
Kram

.

1 kommentar:

Alexandra - Kärlek på tallrik sa...

Så snygga de blev - helt perfekta <3 Jag hade gärna gått en macaronkurs med dig ;)