Sök recept här!

tisdag 20 september 2011

Min dag i bilder och recept!



Idag har det blivit en hel del bakning för min del. Jag började med en halv sats hallongrottor och de serverade jag som kaka till kaffet efter maten.

Till ca 30 st. kakor:
4,5 dl vetemjöl
250g smör
1,5 dl strösocker
1 dl vaniljsåspulver (kallrörd)
1,5 tsk bakpulver
1,5 dl sylt (hallon, drottning eller vad man har hemma)


Gör så här:
Blanda mjöl och smör till en grynig blandning. Tillsätt övriga ingredienser och knåda ihop till en deg. Rulla ut två längder, ca 5 cm i diameter. Skär längderna i ca 30 bitar. Lägg dem med snyttytan uppåt i pappersformar. Gör en grop i mitten och fyll den med sylt.
Grädda mitt i ugnen i 200 grader ca 15 minuter. Låt svalna på plåten.




Till lunch dukade jag fram en beställd buffé som såg väldigt fräsch och god ut.



Frukt ihop med kallskuret är både väldigt fint och gott.





Till eftermiddagsfikat serverade jag två olika sorters äppelpaj. Katrins äppelpaj med knäckigt täcke är alltid lika populär.

Ingredienser:
100 g smör
2,5 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
1 ägg
svenska trädgårdsäpplen

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Skala och klyfta äpplena och lägg i en smord pajform. Fyll formen så att den gott och väl täcks av äpplen.
Smält smöret och blanda ner socker, mjöl och ägg med en slickepott.
Bred pajsmeten över äpplena och grädda mitt i ugnen ca 15-20 minuter.

Servera pajen tillsammans med vaniljglass!



Den andra varianten som jag bakade var äppelpaj med smak av kardemumma. Även den brukar vara väldigt omtyckt!

Ingredienser:
5 äpplen
0,5 msk kardemumma
1,5 msk socker

Deg:
100 g smör
100 g socker
100 g vetemjöl
½ tsk bakpulver
½ tsk vaniljsocker

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala och klyfta äpplena. Blanda 3 msk socker och kardemumma och häll över äpplena, blanda runt.
Blanda alla ingredienser till degen. Blanda helst med händerna, det blir mycket bättre. Försök att få ihop det till en smulig deg.
Smörj en form och häll i äpplena och toppa med smuldegen.
Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter eller tills den har fått fin fäg.

Servera pajen tillsammans med vaniljsås!





Dagen har avslutats med en gryta som jag improviserade ihop med hjälp av det som fanns i kylskåpet. Jag smaksatte den med bland annat vilt- och kantarellfond.

Kram


4 kommentarer:

Frostrosor sa...

Mmmm... vilken god dag det var!

Katarina sa...

Blir hungrig!!

MÅ Gott sa...

Wow vad mycket gott du dukade upp! Fatet med frukt och kallskuret så extra gott ut!

Alexandra - Kärlek på tallrik sa...

Wow, vad du hann med! Riktigt goda bakverk, YUM <3