Sök recept här!

torsdag 29 september 2011

Älgfärsgratäng, bröd och moccapannacotta



Den här veckan var det min tur att bjuda på torsdagslunch på jobbet. Jag valde att laga älgfärsgratäng som jag serverade tillsammans med nybakt bröd och sallad.
Till efterrätt bjöd jag på moccapannacotta.

Älgfärsgratängen!

Ingredienser:400 gr Älgfärs
50 gr Smör
2 rivna Morötter
1 röd Paprika
1 grön Paprika
1 gul Lök
2 Vitlöksklyftor
1½ dl Rödvin
2 msk Tomatpuré
1 tsk Worcestersauce
1 tsk Paprikapulver
Havssalt och nymald Vitpeppar

Ostsås
3 dl Grädde
3 Ekologiska Äggulor
3 dl riven Västerbottenost
Havssalt och nymald Vitpeppar

Gör så här:
Skär grönsakerna i små tärningar. Bryn köttfärsen i smöret tills det fått lite färg. Blanda ner grönsaker och tomatpuré, låt allt fräsa med en stund.
Rör ner rivna morötter och kryddor. Häll på rödvin och Worcester, låt koka upp och sen puttra i 30 minuter, späd ev. med ½ dl vatten om det fastnar i botten.
Riv osten. Blanda ägg och grädde, krydda ordentligt. Rör ner den rivna osten.
Häll köttfärssåsen i en smord form och täck med ostsåsen.
Grädda i ugn 175° i 40 minuter.
.




Jag bakade det nattjästa brödet som jag gräddade på jobbet. Ett lättbakat och uppskattat bröd!

Ingredienser (ca 12 bröd):
25 g jäst
4 dl vatten (kallt)
1 dl mjölk
1 msk honung
1,5 tsk flingsalt
9,5 dl vetemjöl special
1 dl grovt rågmjöl (grahamsmjöl går också bra)

Gör så här:

Kväll: Rör ut jästen i lite av vattnet. Tillsätt resten av vatten och mjölk när jästen är upplöst. Häll i salt och honung och sist mjölet. Blanda snabbt ihop till en deg i en stor bunke med en slev. (Ej maskin.) Degen ska vara lite kladdig. Pudra över lite mjöl och låt gärna stå framme i rumstemperatur ½ tim och sätt sedan in i kylen för att jäsa över natten övertäckt med en bakduk eller plastfolie.
Nästa morgon: Häll upp degen på mjölat bakbord.Knåda inte. Tryck ut degen till en rektangel ca 2 cm tjock och skär så stora bitar du vill ha.
Pudra över lite mjöl för synintrycket! Lägg över på bakpappersklädd plåt. Grädda i 225 º i ca 15-20 minuter






Till efterrätt bjöd jag på den här pannacottan. Perfekt att förbereda dagen innan! Chokladdekorationerna den här gången var första bokstaven på våra namn.

Ingredienser:räcker till 4 skålar
2 blad gelatin
3 dl vispgrädde
3 msk honung
1½ tsk kaffepulver (jag använde ett med lite vaniljsmak)

Nötkaka:
50 g nötter (pinjenötter blandat med mixad skållad mandel)
1½ msk strösocker
2-4 msk sirap

Gör så här:Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter. Koka upp grädden och ta bort från plattan. Tillsätt honung och kaffepulver. Klä fyra små skålar med plastfolie och häll i den varma gräddblandningen. Ställ kallt i kylskåp minst 2 timmar.

Smält sockret i en stekpanna och tillsätt nötterna. Låt de få lite färg och häll på sirapen. Ta så pass mycket att det klumpar sig lite. Skeda upp fyra fina högar och lägg på ett fat. Låt kallna!
Servera pannacottan genom att stjälpa över den på fat och toppa med nötkaka och ev en chokladdekoration



Vilken fantastisk dag det har varit idag. Jag bara njuter och önskar er alla en riktigt trevlig helg!

Kram


1 kommentar:

myfoodpassion sa...

Dette var en flott liten dessert.
Ser ekstra godt ut med nøttekaken på toppen.