Sök recept här!

torsdag 3 februari 2011

Gratäng med fläskytterfilé och ädelost


Kvällens middag får bli mitt tips inför helgen. Jag lagade den här goda gratängen, som jag serverade tillsammans med kokt färsk broccoli. Jag hittade receptet hos en av mina gästbloggare, bara en kaka till.., som i sin tur hade hittat det hos någon annan. Jag har dock gjort om det lite efter vad jag hade hemma!

Ingredienser:
300-400 g strimlad fläskytterfilé (i org. receptet så är det lövbiff)
3 msk soya
2 msk kalvfond
2 pressade vitlöksklyftor
150-200 g färska champinjoner
1 finhackad gul lök
1 hackad röd paprika

Sås:
4 dl grädde
1 msk mjöl till redning + en skvätt grädde
ca 150 g ädelost
lite timjan
grovmalen svartpeppar
lite salt

Gör så här:Börja med att strimla köttet och lägg det i en stor skål tillsammans med soya, fond och pressad vitlök. Låt den marinera där medan du förbereder grönsaker och svamp. Hacka grönsaker och svamp och stek dem lätt i smör. Smörj en ugnsfast form och lägg i grönsaks- och svampblandningen.
Om du liksom jag använder fläskytterfilé: stek köttet lite lätt i en stekpanna med marinaden med i pannan.

Om du andvänder lövbiff kan du läsa här: Lägg sedan den råa, marinerade lövbiffen över grönsakerna. Den ska inte brynas innan, den kommer att bli färdig i ugnen sedan, och köttet blir väldigt saftigt och gott.
Till såsen börjar man med att  koka upp grädden. Häll en liten skvätt kall grädde i en liten rednings-shaker och skaka den tillsammans med mjölet, och häll sedan redningen i den varma grädden. Smula ner ädelosten och krydda såsen med timjan, peppar och lite salt. Låt såsen koka någon minut tills osten har smält ner i såsen. Häll såsen över köttet och ställ in gratängen i mitten av ugnen på 225C i ca 25 minuter. Lägg eventuellt på lite aluminiumfolie mot slutet så att inte ytan bränns.


Servera gratängen t.ex tillsammans med kokt broccoli!


.
.
.






Hittade det här citatet och tyckte att det är något vi alla behöver påminnas om ofta.
Det vi ger får vi tillbaka!

Kram

4 kommentarer:

Cupcakesfluffan sa...

vilken mumsig gryta, den måste jag testa

Mårtenssons kök sa...

Skönt att slänga allt i en gratäng, speciellt en fredag!

Hoppas du får en härlig helg! :)

Tesse sa...

Det lät riktigt gott! Bortsett från ädelosten, men den borde man väl kunna byta ut mot nåt annat liknande?

Remsan sa...

Den här gratängen har vi också testat och tyckte den var jättegod.