Sök recept här!

onsdag 30 mars 2016

Indisk långfredag


På långfredagen skippade vi påskmaten och bjöd på indiskt istället. Vi serverade en kryddig chicken korma, en fräsch raita och ett sött peshwari naanbröd. Både jag och Patrik gillar det indiska köket mer och mer och när vi köper take away-mat så är det oftast just indiskt.

Ingredienser:
½ kg kycklingfiléer + smör eller olja att steka dem i
1 stora gula lökar
3 klyftor vitlök
1 dl mald mandel (jag använder mandelflarn som jag mixar med stavmixern)
knappt ½ dl riven färsk ingefära
½ kycklingbuljongtärning
½ dl matolja
½ tsk mald kanel
1 msk mald koriander
1 tsk gurkmeja
1 tsk mald spiskummin
1 tsk mald kardemumma
½ tsk cayennepeppar
1½ dl matlagningsyoghurt
1 dl grädde
2 dl kokosmjölk (ev mer att späda med)
1½ msk citronsaft
1½ msk socker
½ tsk salt
.
Gör så här:
Skär kycklingen i bitar, ca 3 x 3 cm (inte för små!) Bryn dem runt om i stekpanna. Häll oljan i en kastrull/gryta och häll i alla torra kryddor och låt dem fräsa en stund. Hacka löken smått eller kör den i matberedare. Riv ingefäran och pressa vitlöken. Tillsätt detta i grytan.

Mal/mixa mandeln smått och häll ner den. Tillsätt grädde, yoghurt och kokosmjölk. Smula ner buljongtärningen, tillsätt citronsaft och socker. Lägg i kycklingbitarna. Låt koka minst 1 timma (på medelvärme) så köttet blir mört och gött!! Smaka av med mer salt och socker, och späd med mer kokosmjölk, grädde eller vatten om det blir för tjockt.



Raita:
3 dl matlagnings yoghurt alt. turkisk yohurt
1/2 gurka skuren i tärningar
1 tomat skuren i tärningar
2-3 krm spiskummin
1 tsk färsk mynta (alt. 1 krm torkad)
salt
1 vitlöksklyfta

Gör så här:
Blanda allt och smaka av med salt och ev mer kryddor. Vill man kan man pressa i en liten vitlöksklyfta. Ställ kallt i kylen en stund.



Peshwari naanbröd
räcker till 4 stycken
1 pkt jäst för söta degar
1,5 dl vatten, fingervarmt
5,5 dl vetemjöl
1 dl kokos
1 tsk salt
1 msk olivolja
4 msk strösocker
1 ägg

Att pensla bröden med innan gräddning:
25 g smält smör
ca 0,5 dl kokos
ca 2 msk flytande honung

Gör så här:
Blanda jäst med fingervarmt vatten och blanda tills jästen har löst sig. Tillsätt alla övriga ingredienser och arbeta ihop till en smidig deg. Degen ska släppa lite från kanterna när den är klar, men den ska ändå vara ganska lös. Låt jäsa i ca 45 minuter.


Sätt ugnen på 250 grader.
Ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i fyra delar. Knåda varje del lite lätt och kavla ut till avlånga bröd och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Pensla på med smält smör, strö över kokos och ringla över lite honung.
Grädda mitt i ugnen ca 5-8 minuter, eller tills de har fått fin färg.
Låt bröden svalna på galler och skär dem sedan i sneda bitar och servera!




Den här fina hönan hade Patriks mamma med sig till vår middag. Hon vet att jag gillar turkost :)
Hönan står nu i vårt skafferi och pryder en av hyllorna samtidigt som hon förvarar våra ägg.

Kram


Inga kommentarer: