Sök recept här!

onsdag 4 november 2009

Mango- och chokladmoussetårta



Den här goda tårtan åt jag för första gången på Olivers barnkalas i vår mamma-grupp. Den är inte bara fantastiskt god, utan även praktisk. Det går nämligen att göra den i god tid då den går att frysas in.
En annan stor fördel är att den är glutenfri.
Jenny har ett helt annat namn på den här tårtan än rubriken, men det är en annan historia. Jag kan ge som ledtråd att namnet uppkom då gelatinet klumat sig lite..

Receptkälla: Hemmets Journal

Det här behövs till 1 form, 24 cm i diameter:
Botten:

3 ägg
1 1/2 dl strösocker
5 msk potatismjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver

.
Chokladmousse:
4 äggulor
3 msk strösocker
1 1/2 gelatinblad, blötlagda i kallt vatten 5 minuter
125 g mörk choklad
3 dl vispgrädde, vispad

.
Mangomousse:
4 gelatinblad, blötlagda 5 minuter
250 g mangopuré, Semper barnmat
100 g florsocker
3 dl vispgrädde, vispad

.
Mangogelé:
2 gelatinblad, blötlagda 5 minuter
1 msk mangopuré
1 dl apelsinjuice
(2 msk persikolikör)
Garnering:
10-12 physalis
Ugn: 200º

Gör så här:
1. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt. Blanda potatismjöl, kakao och bakpulver i en skål och sikta ner i äggsmeten. Bred ut smeten försiktigt på ett bakplåtspapper, bara så mycket att smeten blir något större än den form du sen ska använda. Grädda mitt i ugnen, ca 7 minuter. Ta ut kakan ur ugnen och strö över 2 msk strösocker innan kakan har svalnat. Vänd över kakan på ett nytt bakplåtspapper och låt den kallna.
2. Kläm fast ett bakplåtspapper i en rund bakform med löstagbar botten, 24 cm i diameter. Skär ut en kaka av cho-kladbotten, lika stor som botten på formen. Lägg kakan i botten i formen. Vispa äggulor och socker pösigt. Smält gelatinbladen i en kopp 15-20 sekunder i mikron på full effekt. Smält chokladen över vattenbad eller i mikron i en skål, ca 2 minuter på full effekt. Blanda varm choklad och smält gelatin. Rör ner det i äggsmeten. Rör ner 1/3 av den vispade grädden i smeten och vänd sedan ner resten av grädden med en slickepott. Bred moussen över kakan i formen. Ställ in formen i kylen eller frysen för att stelna 30 minuter.
3. Smält gelatinbladen till mangomoussen enligt ovan. Rör ner florsockret i mangopurén. Ta 1/2 dl av purén och rör ner i det smälta gelatinet. Rör sedan ner det i mangopurén. Tillsätt 1/3 av den vispade grädden för att mjuka upp smeten och vänd sedan ner resten av grädden i purén. Bred ut purén över chokladmoussen i formen. Ställ in den i kylen för att stelna, ca 1 timme.
4. Smält gelatinet enligt ovan till gelén. Blanda med mangopuré, juice och likör. Rör om och låt svalna något. Häll gelén överst, ovanpå mangomoussen, i formen. Ställ in tårtan i kylen till serveringen och garnera med physalis.




Idag har vi fest, pannkaksfest!
Vi fick nämligen det glada beskedet att Amanda numera tål ägg, så detta ska firas med ballonger och en massa pannkakor till kvällsmat ;)


Kram


8 kommentarer:

Sofie sa...

Jag som tänkte gå in på din sida för att fråga dig om just Amanda och hennes äggallergi, eftersom hon inte skulle kunna ta vaccinet om hon inte tål det.... hur gör du nu? Ska ni båda ta eller hur tänker du?

Kram på dig och hoppas att du mår bra!

Unknown sa...

Åhh... så roligt!! Hälsa från Alvin!

Mor-Mia sa...

Måste bara fråga är det Sofie, min fd klasskamrat som skriver??

I alla fall så är inte vaccinet aktuellt för Amanda ändå. Hon har inte åldern inne, som det så fint heter ;)

Anonym sa...

Gläds med dig att Amanda kan äta ägg. Matallergi är jobbigt, det vet jag.
Kram Kicki

Kalkstenssommar sa...

Tusen tack! Har en dotter som fick glutenallergi i somras. Svårt att hitta roliga recept, det här ska provas på farsdag!

Gillar din blogg!

Kram L

Pinglan sa...

Vilken härlig tårta! Måste provas vid tillfälle. Det finns så mycket goda recept på alla bloggar att man inte riktigt hinner med att prova allt. Och skulle man göra det och äta allt, så rullar man väl fram så småningom...
Ha en bra kväll!

åsa - hello sugar! sa...

jösses vilken tårta! den låter helt fantastisk! mango är ju så himla gott! haha, jag nöjer med bra med namnet mango och chokladmoussetårta. :)

Anonym sa...

Oj, så fin och god denna tårta ser ut! Måste prova den någon gång.

Karin
Rosa maränger.blogg.se