Sök recept här!

tisdag 3 november 2009

Duokaka med vit och mörk choklad



I helgen bakade jag min favorit kladdkaka. Den är verkligen i en klass för sig, spännande smakkombinationer och så där lagom kladdig. Ett extra plus med kakan är att man ska baka den dagen innnan och servera den kall.
Första gången jag åt kakan var när jag och några vänner hade som tradition att träffas och träna hund på fredagar och avsluta träningen med "fredagsfika".
I alla fall så hade Sven bakat denna underbara kaka till en sådan träff och vad jag kan minnas så blev det inte en endaste smula kvar..
Receptet har jag hittat här och där finns även andra varianter på kladdkakor.

Blir 1 kaka
Du behöver:
200 g smör
100 g vit blockchoklad
100 g mörk blockchoklad
4 ägg
2 dl socker
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk kanel
1/2 vaniljstång

Gör så här:
1. Smält vit choklad med hälften av smöret över vattenbad och smält sedan i en egen bunke mörk choklad över vattenbad med resten av smöret. Ställ sedan den smälta chokladen åt sidan och låt svalna till fingervarmt om det behövs.
2. Ta fram två bunkar, knäck två ägg i varje bunke och lägg i 1 dl socker i varje. Rör tills den blir lite luftig.
3. Gröp ur en halv vaniljstång och lägg i en av bunkarna med äggblandning.
4. Ta ytterligare en bunke för de torra varorna och blanda i vetemjöl och bakpulver (kanelen tillsätts senare).
5. Häll den smälta vita chokladen i bunken med vaniljstången och rör om. Blanda därefter i omkring hälften av mjölblandningen och blanda ordentligt utan att vispa.
6. Häll den smälta mörka chokladen i den andra äggblandningen och rör om. Ta sedan kanel och blanda i resten av mjölblandningen innan du tillsätter den i äggblandningen med mörka chokladen.
7. Ta en avlång form (eller en rund 20x25 cm) och smöra och lägg i kokosflingor (ströbröd går också bra).
8. Häll först ner blandningen med mörka chokladen och häll sedan över den vita chokladblandningen. Låt stå i ugnen på 225 grader i ungefär 10 min, ta sedan ut och låt stå i kylskåp över natten!



Den här superfina mössan fick Amanda i namnsdagspresent av Jenny. Tack och lov så föll den lilltjejen i smaken, för tyvärr är det ju inte allt som gör det..

Kram


7 kommentarer:

Unknown sa...

Min favoritkaka också!! Kan längta efter den :)

Sven sa...

Tur att man lyckats någongång med att få till något gott. :)

Kram

Mor-Mia sa...

Sven du om någon levererar ju den ena godsaken efter den andra!
Skulle tro att vi är en hel del som kan skriva under på det..

Kram

Sandra sa...

är väldigt nyfiken, bakade den igår så den väntar där hemma i kylskåpet till ikväll... hoppas jag har lyckats, den låter god!

sandra sa...

hmm de blev inte alls så lyckad för mig :(
måste ha haft inne den i ugnen allt för kort, trots att jag hade inne den längre än vad det stod... den vita smeten fullkomligt rinner ur tårtan, lite för kletigt för min smak i alla fall.... men på din bild ser det ut som det är den mörka chokladen som är överst i mitten, stämmer det? kram sandra

Mor-Mia sa...

Hej Sandra, vad tråkigt att din kaka blev misslyckad.
Kakan på bilden hade jag ljuschoklad i botten och mörk överst, men det blev bara så av farten. Konstigt att din kaka inte stelnade, för jag brukar aldrig ha inne den mer än 10 minuter..

Bättre lycka nästa gång!

Kram Mia

sandra sa...

har precis konstaterat att det måste vara våran ugn som är dålig (känns iaf. bättre än att jag skulle va en så dålig bagare) har nämligen misslyckats med en sats muffins idag som heller inte blev mer än halvfärdiga, trots extra tid i ugnen... hallon och kardemumma muffins, kan rekomendera dem om de bara varit helt färdiga, för toppen av de stora muffinsen (som var klar) var god ;) så nästa gång blir det nog till att skruva upp för värmen lite mer i ugnen och ge det ett par minuter extra...
kram på dig!