Sök recept här!

tisdag 29 december 2009

Rågsiktskakor


De här rågsiktskakorna är bara såå goda, så fram med bunke och börja baka!

4 kakor tid ca 1,5 timmar ugn 225 grader
50 gr olja
1/2 burk kesella
5 dl vatten
50 gr jäst
2 msk sirap
1 tsk stött anis
2 tsk stött fänkål
2 tsk salt
ca 14 dl rågsikt
.
Gör så här:
Värm vattnet i en kastrull till 37 grader. Häll oljan, kesella, salt, kryddor och sirap i degblandaren. Slå över vattnet, smula i jästen. Kör degblandaren på låg hastighet så jästen löst upp sig. Häll i mjölet (om degblandaren lätt spiller över, dela upp degvätska och mjöl i två omgångar) kör på full hastighet 9 minuter. Justera mjölmängden, lagom brukar vara när degen släpper från bunken. för mycket mjöl är inte bra, degen jäser dåligt och brödet blir helt enkelt stabbigt.
Jäs degen i bunken under en duk till dubbel storlek, 30-40 minuter brukar vara lagom.
Ta upp degen på mjölat bakbord, knåda och forma till 4 delar.
Kavla ut var fjärdedel för sig till runda kakor.
Nagga och lägg på plåtar, ta ev. ut ett hål i mitten. Täck med bakduk. Låt jäsa en andra gång.
Grädda i mitten i ugnen 225 grader ca 12-15 min tills de fått fin färg.
Låt bröden svalna på galler under bakduk.
.
Lite Baktips
Arbeta helst med rumstempererade ingredienser.
Lång jästid utvecklar mera arom åt brödet, ett trick som proffsen ofta använder. Lång jästid får man genom svalare eller kall degvätska och mindre jästmängd.
För mycket mjöl i degen ger ett torrt och tråkigt bröd (ofta tar det lång tid att jäsa dessutom). För bästa resultat använd bara så mycket mjöl som behövs för att kunna hantera degen utan att kladda. Ofta sker det när degen börjar släppa från kitteln. För lite mjöl i förhållande till degvätskan ger helt enkelt ett "degigt" bröd. Beroende på vattenhalten i mjölet binder mjöl olika mängd degvätska. Lagom är helt enkelt bäst!


Nu är det inte många dagar kvar på 2009. Det ska bli väldigt spännande att få se vad nästa år har att erbjuda!
Idag har Amanda åkt spark ihop med sin morfar, det är inte varje vinter man kan göra det, men roligt hade de haft!

Kram


1 kommentar:

Hallon & Blåbär sa...

Åh, dom där brödkakorna ser precis ut som dom som min farmor brukade baka.

Hoppas du får en riktigt bra fortsättning på det nya året!